oto:javnarasprava.ba
“Kada neko upita kako žive povratnici u FBiH ovo je jasan pokazatelj, sve drugo je samo paravan. Od rata se ništa nije promijenilo. Ostali su nacionalisti i šovinisti i ne znam kako bih drugačije nazvao one koji su u stanju da unište jedan od najstarijih hrišćanskih hramova u ovom dijelu BiH koji je i proglašen za nacionalni spomenik kulture”, naglasio je Marčeta.
On je rekao da se ni 22 godine od početka povratka, Dejtonski sporazum ne sprovodi, niti se poštuju prava koja su njime garantovana.
“Što je najgore, ponavljaju se zločini tamo gdje su Srbi povratnici. Uništavaju se stambeni i vjerski objekti, kulturno i istorijsko nasljeđe povratnika”, naveo je Marčeta.
On je upozorio da vlasti ne rade na tome da naprave bolje uslove života za povratnike, ukazujući da nije ispoštovano da povratnici budu vraćeni na poslove koje su radili prije rata.
“Nažalost, u zemlji u kojoj živimo svi su u boljoj poziciji od Srba povratnika u Federaciju. Povratnici su i dalje na margini društva”, rekao je Marčeta, dodajući da su Srbi povratnici u FBiH svedeni na statističku grešku.
On smatra da bi trebalo da bude formirana komisija od domaćih i međunarodnih predstavnika koja bi posjetila mjesta povratka Srba u FBiH.
“Mislim da bi to bio alarm za međunarodnu zajednicu jer su Srbi svedeni na statističku grešku i preživljavaju tamo gdje su se vratili”, naglasio Marčeta.
On je rekao da visoki predstavnik u BiH ne radi svoj posao kako bi trebalo, te da je veliki problem i neformiranje vlasti na nivou BiH i u FBiH.
“Činjenica je da još vlast nije formirana i nakon sedam mjeseci od izbora. u pojedinim kantonima Srba uopšte nema u vladama. To je veliki problem”, naveo je Marčeta.

On je rekao da se privatizacijom u FBiH vrši “otimanje” objekata povratnicima i pozvao sve koji mogu dati doprinos “da se uključe i da se proba naći bolje rješenje da se spriječi otimačina i progon, uništavanje ličnih i prirodnih dobara Srba povratnika”.