Mile Marčeta (foto: pressrs.ba)

Marčeta je zamolio institucije Republike Srpske i Srbije da pomognu Srbima koji žive u opštinama u FBiH u kojima su manjina, jer bez pomoći neće moći da opstanu.

On je istakao da su Srbi u Drvaru, Glamoču, Bosanskom Grahovu i Bosanskom Pterovcu, povratničkim opštinama u FBiH, neizmjerno zahvalni Republici Srpskoj i Srbiji za pomoć koju im pružaju, te ocijenio da bi ona trebalo da bude u kontinuitetu.

– Trebalo bi osnovati neki Fond, jer u FBiH ima Srba koji pripadaju opštinama Livno, Kupres, Mostar i o tim Srbima gotovo niko ne vodi računa – rekao je Marčeta.

On je istakao da su Srbi iz Livanjskog kantona i Kupresa zapostavljeni, a da je ovaj gradić prije odbrambeno-otadžbiskog rata većinski bio srpski.

– U Livanjskom polju, u srpskim selima Gubin, Sajković, Provo, Čaprazlije, Srbi nemaju ni puteva, ni vode, niti prodavnice. Doktoru idu u Livno koje je udaljeno oko 40 kilometara – objasnio je Marčeta.

Prema njegovim riječima, život u tim selima je veoma težak za malobrojne srpske povratnike i tom narodu treba pomoć da bi opstali na svojim ognjištima.

– Najtragičnije je da Srbi, koji ostaju u FBiH, svoju imovinu moraju da prodaju kako bi preživjeli – istakao je Marčeta.

On je naveo da je Drvar, poslije rata, podijeljen između kantona, da je 10 sela pripalo opštini Bihać i da o tim Srbima niko ne vodi računa.

– To su sela prema Martin Brodu i prema Kninu – rekao je Marčeta.

On je napomenuo da Srpska pravoslavna crkva u Livnu naredne godine obilježava 800 godina postojanja, a nije dobila nijedan pfening, što smatra alarmantnim, dok je kantonalna vlast nebrojeno puta pomagala samostane i katoličke crkve.

– To govori da oni koji drže konce u Livanjskom kantonu poštuju samo svoje i drže do svoga, a sve druge omalovažavaju – smatra Marčeta.