Poslanik Demokratskog fronta Andrija Mandić zatražio je na početku zasjedanja od rukovodstva parlamenta da dobiju odgovore zašto je MUP donio takvu odluku kao da je riječ o kriminalcima, a ne intelektualnoj eliti kojom se ponosi srpski narod iz Crne Gore.

Mandić se javno izvinio Bećkoviću, Antiću, Miroviću i Rakoviću i poručio da ovaj skandal mora da bude razjašnjen i da je palament pravo mjesto gdje treba o tome da se priča.

– Prihvatljivo je da se na Kolegijumu otvori ova tema sa predstavnikom MUP-a. Pozivamo i prozivamo ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića da dođe na Kolegijum, jer mislimo da bi to bilo najprihvatljivije objašnjenje – rekao je Mandić.

Dodao je da osnovano sumnja da je ovo rezultat toga “što je u utorak uspostavljena dvotrećinska većina i iskazana politička odlučnost da se ide u pravcu izmjena i dopuna Ustava, kao i usaglašavanja teksta za izradu novog izbornog zakonodavstva”.

– Iznenađen sam da je Nuhodžić ušao u ovu vratolomiju, da baš on, kao pripadnik bošnjačkog naroda, zabranjuje ulazak srpskim intelektualcima i njihovu komunikaciju sa sunarodnicima u Crnoj Gori – rekao je Mandić.

Potpredsjednik Skupštine Branimir Gvozdenović rekao je nakon pauze da ovu tačku ne mogu otvoriti jer nije na dnevnom redu, niti neformalno, kako su pojedini poslanici tražili.

– Predložili smo da organizujemo kolegijum na kojem ćemo razgovarati o toj temi i pozvati predstavnike MUP-a da razmijenimo informacije – rekao je Gvozdenović.

Crnogorska Uprava policije donijela je rješenje kojim se književniku Matiji Bećkoviću, istoričarima Čedomiru Antiću i Aleksandru Rakoviću i srpskom političaru i pravniku Dejanu Miroviću zabranjuje ulazak u Crnu Goru jer “ugrožavaju nacionalnu bezbjednosti” države.