FOTO: REUTERS

Andrija Mandić je rekao da dolazak Vučića još nije zvanično najavljen, ali bi to svakako bilo, ističe, ohrabrenje i dodatni podsticaj odlučnosti i nameri srpskog naroda da brani svoje svetinje u Crnoj Gori.

Ukazao je da u tome nisu u pitanju nikakve partije, niti bilo kakve organizacije, već da se radi o odbrani našeg naroda i nacionalnog bića, u čijim temeljima je dominantni identitet Srpska pravoslavna crkva, koja je danas, kaže, napadnuta i ugrožena u Crnoj Gori.

Vučićev dolazak na veliki pravoslavni praznik Mandić vidi u okviru onoga što Ustavom Srbije definisana uloga predsednika – da i on i država Srbija vode računa i brinu o Srbima na svim meridijanima, gde god da žive.

“Svakako posebno treba da se vodi računa i brine o Srbima na onim prostorima gde nisu manjina, nisu doseljenici, nego žive od samog početka našeg naroda, od formiranja njegovog imena sa tako velikom tradicijom i slavnom prošlošću, kakvu imaju Srbi na prostoru današnje Crne Gore”, rekao je Mandić.

Prema njegovim rečima, loženje badnjaka u Crnoj Gori je jedna od onih svetkovina kada se gotovo čitava Crna Gora okupi oko svojih hramova, zajedno sa sveštenstvom, loži banđake, kao jednu važnu i veliku tradiciju koja je bila u temeljima današnje Crne Gore.

“Ovo što ćemo ove godine imati na loženju badnjaka i predsednika Srbije za nas je posebno važno zbog dramatičnih treutaka kroz koje prolazi verujući narod, Srpska pravoslavna crkva i srpski narod u Crnoj Gori”, kazao je jedan od lidera Demokratskog fronta.

Dodao je i da se Srbi u Crnoj Gori ponose činjenicom da su iz Crne Gore i Nemanja i Sveti Sava i da je “velika kosovska misao” čuvana i očuvana u Crnoj Gori.

“Takva velika tradicija nas obavezuje da u ovom vremenu budemo bar na nekom nivou onoga što su bili naši preci. Dolazak predsednika Vučića nas samo učvršćuje, hrabri i jača da kao narod istrajemo”, podvukao je Mandić.

Podsetio je da je nedavno u razgovoru sa patrijarhom Irinejem dobio blagoslov za nastavak odlučne borbe za srpske svetinje u Crnoj Gori.

Ukazao je da se svako veče mogu videti hiljade ljudi koji se kreću ulicama gradova u Crnoj Gori šaljući jednostavnu poruku da ne prihvataju i ne pristaju zakon, koji ugrožava naše svetinje stare i do osam vekova, koje su u prošlosti čuvali, gradili i branili naši preci, a koje danas neko jednostavno, anticivilizacijskim dekretom, želi da prisvoji.