Mnogi analitičari tvrde da je predsednik Aleksandar Vučić Evropi obećao rešenje kosovskog pitanja i dok se to ne desi njegova vladavina je zagarantovana. Mališić kaže, da obećao ili ne, Vučić to mora da reši i da bi ista stvar čekala bilo kog političara da je na vlasti.

“Kao da sam beži od tog trenutka, i da njemu možda odgovara situacija haosa u Srbiji u kojoj će da se prolongira čitava ta drama dok se ne stvore uslovi da Evropska unija nešto prihvati, neki podelu. Da Srbija nešto dobije čime bi on mogao pred birače da izađe kao pobednik”, objašnjava Mališić situaciju u Srbiji.

Bivši evropski parlamentarci Eduard Kukan i Knut Flekeštajn borave u dvnodnevnoj poseti Beogradu, tokom koje obavljaju razgovore sa parlamentarnim strankama i vanparlamentarnom opozicijom. Mališić kaže da evropski misionari pokušavaju da privole opoziciju da izađe na izbore kako bi naredna vlada imala legitimitet.

“Ne razumem kako misle da se u ovih šest meseci nešto promeni da opozicija izađe na izbore, a da se suštinski ništa ne promeni”, rekla je urednica u NIN-u.

Prema njenim rečima, vlast ulazi u hiperaktivnost uništavajući svaku vrstu autoriteta, što se moglo videti i u slučaju Dajrekt medije i Dragana Đilasa.

“Ono što je simptomatično je da je Đilas bio zaboravljen kao i svi njegovi poslovi dok se nije bavio politikom. Setimo se Saše Jankovića, da li iko dans pominje pištolj, ubistva. Pošto više nije politički važan protivnik, u medijskom prostoru ga više ne treba satanizovati”, napominje gošća Novog dana.

Osvrćući se na zamerku predsednika Vučića Nebojši Stefanoviću i Mariji Obradović što su pre tužilaštva izneli podatke o hapšenju i prekršili pretpostavku nevinosti, Mališić kaže da predsednik isti to radi dok o tome govori.

“Krši apsolutno sva prava ove zemlje. Neprekidno demonstrira ponižavanje institucija ove države”, napominje ona.

Liberalno-demokratska partija predložila je formiranje prelazne vlade. Gošća Novog dana kaže da nije sigurna da je Vučić spreman na to i dodaje da predsednik Srbije nije tip političara koji bi to prihvatio.

“Maksimalno što može da prihvati je da se promene izborni spiskovi i da se da kvota ko će koliko biti u medijima. Po njegovoj napetosti i nervozi mislim da on želi da dobije te izbore sa magičnih 50 plus i radi sve da se to dogodi. On bi voleo da dobije 100 posto, ali svestan je da to ne može. On bije topovima na stranke koje imaju 3 i 5 posto, to je nelogično. Barem bi mogao da kaže da će da glumi demokratiju jer oni ne mogu da ga ugroze, ali on to ne može da podnese”, ocenjuje Mališić.

Narodna poslanica Marinika Tepić kazala je da istinski bojkot ne može da ne uspe, a Mališić obajašnjava da bojkot ne može da ne uspe jer odluka o Kosovu neće imati legitimitet ako na izbore ne izađu stranke koje bojkotuju parlament.

“Verovatno će SNS po Miloševićevom receptu da napravi stranke, grupe, koalicije, ali sve to je privid pluralizma. Suština je da izađu na izbore ove stranke. Zato je njima važno da izađe Pokret slobodnih građana ili da se formira neka demokratska grupacija”, smatra ona.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime