Kako se očekuje, ključne teme razgovora s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem biće dijalog Beograda i Prištine, evrointegracije Srbije, ekonomska i kulturna saradnja dvije zemlje.

Planirano je potpisivanje oko 20 različitih sporazuma, a u okviru posjete prvog dana predviđena je i ceremonija polaganja vijenaca na Spomenik braniocima Beograda 1914.-1918. godine, kao i polaganje cvijeća na grob Milunke Savić u Aleji Velikana, koju u Francuskoj zovu “srpksa Јovanka Orelanka”.

Očekuje se i ceremonija polaganja vijenaca na Spomenik zahvalnosti Francuskoj gdje će se predsjednici Srbije i Francuske obratiti okupljenima.

Drugog dana posjete dvojica predsjednika sastaće se sa mladima i sa umjetnicima.

———-

15:42 Makron i Vučić su svečano otkrili tablu kojom je počela rekonstrukcija aerodroma Nikola Tesla

– Počastvovan sam što kao predsjednik Srbije mogu da vas ugostim. Uvjerićete se koliko su građani Srbije gostoljubivi, jer su s ushićenjem čekali vaš dolazak. Ubijeđen sam da ćemo dostići nove granice prijateljstva Srbije i Francuske. To ne bismo uspjeli bez vas i vaše želje da vratite u ovaj region. Francuska može da računa na Srbiju kao iskrenog prijatelja i saveznika – rekao je Vučić.

Predsjednik Makron se zahvalio na riječima dobrodošlice, a usput je čestitao na pobjedi Novaka Đokovića na Vimbldonu.

– Nijedan francuski predsjednik nije došao ove 18 godina. To je previše! Razgovaraćemo o zajedničkoj prošlosti, ali i o budućnosti. Moramo da cijenimo i poznajemo jedni druge – rekao je Makron.

15:39 Francuski predsjednik je po silasku s aviona dočekan tradicionalno, uz pogaču i so.

15:30 Avion s predsjednikom Francuske sletio na beogradski aerodrom . Makrona je dočekao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić

Makron u Beogradu (Foto:Tanjug / PREDSEDNISTVO)