Makron je u pismu naveo da zna koliko je srpski narod propatio tokom Prvog svjetskog rata, podnijevši strašne žrtve od više od milion i dvije stotine hiljada ljudi, što je činilo gotovo trećinu stanovništva.

– Želim da odam priznanje njihovoj borbi na strani saveznica, a posebno Francuske na Solunskom frontu, o kojem se ne tako često govori, iako je bio odlučujući za okončanje tog razarajućeg sukoba – navodi se u pismu koje je dostavljeno Kancelariji predsjednika Republike Srbije.

Makron je napisao da želi da predsjednik Aleksandar Vučić i srpski narod budu u potpunosti uvjereni u njegova zalaganja da se ukaže čast i oživi ovo sjećanje, kao što će to zajedno učiniti prilikom njegove posjete Srbiji 5. i 6. decembra ove godine.

– Izražavam želju da obilježavanje bratstva po oružju naših dviju zemalja i žrtve naših vojnika posluže kao osnova za novo zajedničko nastojanje naših dviju država u okviru strateškog parnerstva, kako bismo još više unaprijedili saradnju, evropske vrijednosti i regionalnu stabilnost – istakao je Makron.

Zahvalio je na Vučićevom nedavnom pismu u kome mu je ukazao na doprinos Vlade Republike Srbije razvoju nastave francuskog jezika i multilateralne frankofone saradnje.

– Stalno angažovanje Vaše zemlje tokom jedanaest posljednjih godina u svojstvu člana posmatrača Međunarodne organizacije frankofonije ušlo je u novu etapu na samitu u Јerevanu u oktobru ove godine, kada ste jednoglasnom odlukom dobili status pridruženog člana. Francuska je podržala ovaj izbor i ponavljam našu volju da Vam pomognemo na putu promovisanja francuskog jezika u Srbiji i vrijednosti koje su nam zajedničke, na čemu sam Vam veoma zahvalan – rekao je Makron.

– U očekivanju da se s Vama uskoro ponovo sretnem, molim Vas, gospodine predsjedniče, da primite izraze mog dubokog poštovanja – navodi se u pismu Makrona Vučiću.