“Republika Makedonija, na liniji sa svojim evropskim partnerima, podržava i smatra predsjednika venecuelanske skupštine Huana Gvaida privremenim predsjednikom, u skladu s ustavom, kako bi se organizovali slobodni, pošteni i demokratski predsjednički izbori”, naveo je Dimitrov na Tviteru.

Hrvatski MIP objavio je sinoć da se Hrvatska “pridružila drugim članicama EU” i priznala vođu venecuelanske opozicije  za privremenog predsjednika Venecuele.

U saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu hrvatsko ministarstvo “osuđuje kršenje ljudskih prava i nasilje u Venecueli”, uz ocjenu da je “potrebno mirno rješenje i održavanje slobodnih i demokratskih predsjedničkih izbora”.

“Hrvatska podržava demokratski izabrana legitimna tijela Venecuele, Nacionalnu skupštinu i njenog predsjednika, da u skladu s Ustavom u svojstvu privremenog predsjednika sprovede slobodne, pravedne i demokratske predsjedničke izbore i osigura legitimitet institucija. U tom pogledu se Hrvatska u zajedničkoj izjavi pridružila drugim državama članicama EU”.

Osim Hrvatske, stoji još 18 članica EU – Španija, Portugal, Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Danska, Holandija, Francuska, Mađarska, Austrija, Finska, Belgija, Luksemburg, Češka, Letonija, Litvanija, Estonija, Poljska i Švedska, navodi Tanjug.