“Јedino se njihovi stavovi usaglašavaju i jedino je njima poznato šta se dešava u bezbjednosnom sistemu. Ne postoji parlamentarni nadzor, koji bi mogao u slučaju neke sumnje da pokrene istragu i utvrdi o čemu se radi. Sada trenutno jedini nadzor vrši predsjedavajući Savjeta ministara, a koji je predstavnik SDA. Onda je sve jasno”, navela je Majkićeva.

Ona je istakla da ne postoji zemlja u kojoj baš bez ikakve kontrole funkcioniše jedna tako važna služba.

“Pokušali smo da to spriječimo. Međutim, do sada se nikad nije desilo da jedna srpska stranka učini sve da se skine predstavnik srpskog naroda i postavi neko drugi ili niko, kako njima najviše i odgovara. OBA danas tako i funkcioniše, bez nadzora”, navela je Makićeva.

Majkićeva je komentarišući mogućnosti, kako smanjiti uticaj OBA na Republiku Srpsku, rekla da postoje neke ideje, koje bi to mogle da riješe.

“Po zakonu OBA mora biti depolitizovana, ne smije da radi u korist niti jedne stranke i niti jednog konstitutivnog naroda. Ali sada vidimo da ova agencija radi protiv dva naroda i više stranaka. Dobro bi bilo da se razmisli o mogućnostima da Srpska istupi iz sporazuma kojim je dala saglasnost za osnivanje OBA. Drugog rješenja nema”, ocjenjuje Majkićeva.

Dodaje da Bošnjaci nikad neće dozvoliti da se iz njihove nadležnosti ispusti ta agencija, a Srpska se više nikad ne bi smjela dovesti u poziciju da prisluškuju njene zvaničnike i zvaničnike Srbije.

Komentarišući poziv ministra inostranih poslova BiH Igora Crnatka tzv. ministru inostranih poslova samoproglašenog Kosova Bedžetu Pacoliju kaže da se nikad do sada, od kada je SNSD na vlasti, nije moglo zamisliti da predstavnik Kosova, jedne nepriznate države, bude gost u Banjaluci, Srpskoj ili BiH.

“Onaj koga nismo priznali, ne treba da dolazi ovdje. Krajnje je nerazuman stav političara iz Srpske, koji djeluju u Sarajevu. Čudno je da jedan ruski pisac ne može da dođe u Banjaluku, a pozivaju albanskog predstavnika da se šeta ovdje. Pacoli je donio dobru odluku kada je odlučio da ne dolazi”, navela je Majkićeva.