– Ne vjerujem da će se, ako ovdašnje rukovodstvo želi da mijenja granice, Vašington suprotstaviti – rekao je Majer, dodajući da Njemačka hoće, jer strahuje od nestabilnosti, a da su Britanci raspoloženi “pola-pola”, dok bi, prema njemu, EU prihvatila rješenje ako do njega dođe.

Priča o razgraničenju je zapravo promjena granica, rekao je Majer, navodeći da to on priča već 20 godina i da to i treba da se dogodi.

– Srpskim prijateljima sam rekao da moraju da shvate da se veći dio Kosova ne može vratiti, jer to znači rat. Ali, oblast sjeverno od rijeke Ibar je druga priča – smatra Majer, koji danas radi kao dekan američkog Univerziteta za nacionalnu bezbjednost “Danijel Morgan”.

Što se južnog dijela Kosmeta tiče, Majer kaže da srpske zajednice imaju opcije ili da ostanu ili da se presele.

Prema njegovom mišljenju, potrebno je održati i referendum u Republici Srpskoj sa tri opcije- ostanak u BiH, nezavisnost ili pridruženje Srbiji.

To bi, smatra Majer, zemlje načinilo homogenijim.

On je istakao da su se SAD okrenule ka Bliskom istoku, Rusiji, pa Balkan nije više visokorangiran u prioritetima kao devdesetih godina prošlog vijeka, te da, osim toga, administracija američkog predsjednika Donalda Trampa mnogo vjeruje u lokalno samoopredjeljenje.

– Iako je još uvijek najveći dio politike ostao stvar inercije prenesene iz prošlosti, nova administracija kaže: “Na vama je da odlučite”. To je stvarna prilika za vaše lidere – kaže Mejer.

On je naglasio da je političar koji to najbolje razumije predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– On jeste odbačen u Vašingtonu, čak sankcionisan, ali to mu mnogo ne škodi – rekao je Mejer i dodao da je BiH fiktivna država, s obzirom da je prava moć u rukama etničkih zajednica, a ne u Sarajevu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je, naglasio je Majer, u stanju da balansira između Zapada i Rusije, jer Srbija ima interese na obje strane.

Majer vjeruje da je moguće da male zemlje istovremeno budu u dobrim odnosima sa SAD, Rusijom i Kinom, a da ne trpe posljedice.

– Važno je da se lideri dogovore o mirnom rješenju sporova, uprkos tome što će biti uvijek glasova protiv – zaključio je Majer za Novosti.