Foto: BETAPHOTO/ LUKA FILIPOVIC

„Protestovaćemo da pokažemo da zakon treba da važi za sve podjednako. Ako je ‘policijski čas’ (uveden u borbi protiv pandemije korona virusa) u 18.00, onda treba da važi za sve pa i za huligane i aktiviste Srpske napredne stranke kao i za one koji grade na Dorćolu protiv volje stanara“, kazao je Lutovac u emisiji „Pravi ugao“ na Radio-televiziji Vojvodine.

Istakao je da zakoni moraju da važe za sve građane podjednako, a naročito za visoke državne funkcionere i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ipak, naglasio je, upravo je Vučić kršio mere Vlade Srbije jer u više navrata kada je trebalo nije primenio meru samoizolacije.

Na večerašnji protest građani nisu pozvani, a Lutovac je rekao da on ima simboličku ulogu.

„Pozvali smo građane da ne dolaze, a mi smo tu da simbolički pokažemo kako ne treba da se radi. Oni koji je trebalo da budu primer, nisu bili. Mi ih ovime upozoravamo da to ne rade“, dodao je on.

Taj deo opozicije je na konferenciji za novinare u utorak najavio da će Ustavnom sudu uputiti inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti uvođenja vanrednog stanja, a Lutovac je kazao da očekuje da će taj sud postupiti po inicijtivi, ali da je pitanje koliko brzo.

„Ustavni sud je pokazao da nije na nivou onoga što je trebalo taj sud da radi – da utvrđuje da li je nešto ustavno ili nije“, rekao je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u sredu najavio da će se sastati sa delom opozicije, a Lutovac je komentarišući to rekao da se ne bi odazvao pozivu ako su tema razgovora izbori, ali da bi na sastanak otišao ako bi se razgovaralo o pandemiji.