Lukić je rekao da organi Republike Srpske ne bi trebalo da prihvate nikakav pokušaj ponavljanja izbora jer su svi, baš kao i ovi, bili potpuno regularni.

“Izbori ne mogu biti poništeni jer je, prema Izbornom zakonu BiH, moguće ponovljeno glasanje na određenim biračkim mestima”, naglasio je Lukić, iako predsjednik CIK-a Suad Arnautović kaže da će razmotriti pitanje mogućnosti poništenja izbora u Srpskoj.

On objašnjava da u Izbornom zakonu nema izričito određenih kriterijuma za poništavanje izbora na određenom mjestu.

“Nema poništavanja celih izbora, ima ponovnih izbora na mestima gde je došlo do povrede. Ne mogu u svim izbornim jedinicama biti poništeni izbori”, istakao je Lukić za “Glas Srpske”.

On se osvrnuo i na priče da je ovaj izborni proces kontaminiran, ističući da su to politički termini koje pravnici to ne poznaju.

“Sve dok neko ne ponudi ozbiljan dokaz da je bilo povreda izbornih pravila koje bi mogle da utiču na ishod glasanja, nema ponavljanja. To moraju biti ozbiljne povrede koje anuliraju rezultat glasanja. Nema uslova da se to dogodi, osim samovolje CIK-a ili pritisaka stranaca da eliminišu (lidera SNSD-a Milorada) Dodika. Ako se to, ne daj Bože, desi, organi Srpske ne smeju da to prihvate jer, ako jednom prihvatite to samovoljno poništavanje izbora, prihvatili ste sve buduće takve radnje”, rekao je Lukić.

On smatra da je riječ o samovolji i krivičnom djelu ako bi to CIK uradio.