Foto: RTRS

– Postoji niz razloga koji opravdavaju ovakav Dodikov postupak, jer bi Đukanovićev dolazak među srpskim narodom izazvao veliki revolt – rekao je Lukić novinarima u Banjaluci.

On je naveo da je srpski narod revoltiran ne samo sadašnjim, nego dugogodišnjim odnosom Đukanovićeve vlasti prema Srbima u Crnoj Gori, od oduzimanja njihovog prava da se slobodno nacionalno izjašnjavaju, do njegove težnje da zatre srpski trag u istoriji.

– Revoltiran je njegovim odnosom prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i time što se crnogorska država na prilično grub način mješa u vjerske stvari – naveo je Lukić.

On je rekao da odluka Ustavnog suda BiH o poljoprivredenom zemljištu u Republici Srpskoj nema uporišta u Ustavu BiH, ako se on korektno tumači prema svim pravilima pravničke struke, od jezičkog do ciljnog tumačenja, jer zakonsko regulisanje poljoprivrednog zemljišta ne spada u nadležnost BiH.

– Јavna svojina je podijeljena onim danom kada su fiksirane granice entiteta, dakle danom potpisivanja Opšteg okvirnog sporazuma o miru za BiH sa njegovim aneksima 15. decembra 1995. godine u Parizu – naveo je Lukuć.

On je naglasio da Ustavni sud nema legitimitet, da je postao izlišna ustanova koja se od primjenjivača pretvorio u tvorca ustava, te da Prva SDS podržava stavove Narodne skupštine Srpske u vezi sa inicijativom za promjenom njegovog sastava i načina odlučivanja Ustavnog suda BiH.