– Ako uzmemo da veoma teške ocjene koje je, prije svega Bundestag, kao donji dom njemačkog Parlamenta iskazao, dolaze od ljudi koji su apsolutno neupućeni u istoriju ovog podneblja, u sadržaj Opšteg okvirnog sporazuma o miru, te njegovih aneksa, prije svega Aneksa četiri, odnosno Ustava BiH, onda svi zaključci Bundestaga postaju ne samo problematični, već ponegdje i komični i sarkastični – rekao je Lukić.

On je naveo da je Njemačka u velikoj mjeri kumovala, navijala i dovela do nestanka bivše Јugoslavije o čemu, kako kaže, postoje istorijski dokumenti, zabilježeni iskazi i razgovori predsjednika Francuske Fransoa Miterana i predsjednika Vlade Njemačke Helmuta Kola.

Prema njegovim riječima, onda bi i ovo miješanje u unutrašnje stvari BiH vodilo istom putu.

Lukić je naglasio da bi Bundestagu bilo pametnije da se bavi problemima Njemačke, energetskom krizom, ratom u Ukrajini u mjeri u kojoj treba da se bavi, nego da se bavi BiH, njenim akterima i njenim unutrašnjim političkim događajima.

– Mislim da je to put koji ni jedna normalna država u ovom vremenu ne smije i ne treba da slijedi – poručio je profesor pravnih nauka.

Bundestag je usvojio rezoluciju “Podrška BiH na putu u bolju budućnost” kojom se od njemačke Vlade traži da se u EU založi za “sankcije protiv onih koji potkopavaju teritorijalnu integritet i ustavni poredak BiH”.