epa10472714 Belarusian President Alexander Lukashenko attends a meeting with his Russian counterpart at the Novo-Ogaryovo state residence, outside Moscow, Russia, 17 February 2023. Belarus fulfills 100 percent of agreements with Russia in the field of defense and security, said President of Belarus Alexander Lukashenko at a meeting with Russian President Vladimir Putin. EPA-EFE/VLADIMIR ASTAPKOVICH/SPUTNIK/KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT

Naveo je da će zapadne zemlje, „ako su lude“ dati podsticaj ovom procesu, a ako budu postupale racionalno, neće preduzeti takav korak.

Lukašenko je upozorio da, ako ukrajinske snage upotrebe granate sa osiromašenim uranijumom, to „neće proći nekažnjeno“, prenose RIA Novosti.

Foto: Vladislav Mitić

„Čim ova municija eksplodira na pozicijama ruskih trupa, videćete da će odgovor biti užasan, to će biti lekcija za celu planetu“, rekao je on.

Beloruski predsednik je pozvao Zapad da prekine „sumanutu“ politiku i krene ka mirnom rešavanju sukoba u Ukrajini.

Zamenica britanskog sekretara za odbranu Anabel Goldi rekla je juče da će London, osim tenkova Čelendžer 2, Oružanim snagama Ukrajine isporučiti i municiju, uključujući oklopne granate koje sadrže osiromašeni uranijum.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je juče nakon razgovora sa kineskim liderom Si Đinpingom da planovi Velike Britanije da isporuči granate sa osiromašenim uranijumom Ukrajini ukazuju na spremnost Zapada da se bori sa Rusijom „do poslednjeg Ukrajinca“.

On je upozorio da će, ukoliko se to desi, Rusija biti prinuđena da reaguje u skladu s tim, imajući u vidu, kako je naveo, da kolektivni Zapad već počinje da koristi oružje sa nuklearnim komponentama.