Lukač je u pismu podsjetio Mektića da je jedna od tačaka nacrta dnevnog reda prijem u punopravno članstvo samoproglašenog Kosova u međunarodnu organizaciju kriminalističke policije -Interpol.

Ministar policije RS u pismu, saznaje ATV, navodi da su članovi bh. delegacije predstavnici Ministarstva bezbjednosti i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, a da je šef delegacije ministar Dragan Mektić.

Lukač u pismu upućenom Mektiću iznosi stav i zahtjev Ministarstva unutrašnjih poslova RS po ovom pitanju.

Prema informacijama ATV-a, Lukač navodi da je Kosovo shodno međunarodnom pravu i Rezoluciji 1444 Savjeta bezbjednosti UN-a sastavni dio Srbije koji se nalazi pod privremenom međunarodnom upravom Ujedinjenih nacija. Kosovo nije članica UN-a, niti ima status posmatrača u Generalnoj skupštini UN-a.Lukač podsjeća Mektića da BiH nije razmatrala niti priznala samoproglašenu nezavisnost Kosova.

Lukač u pismu, saznaje ATV, poziva Mektića da ukoliko dođe do glasanja o prijemu tzv. Kosova u članstvo Interpola, da on i bh. delegacija glasaju za “neprihvatanje”.

Dragan Lukač u pismu Draganu Mektiću naveo je, prema saznanjima ATV-a da bi svaki drugi vid glasanja, u smislu suzdržanosti ili glasanja za prijem, predstavljao grubo kršenje međunarodnog prava i svrstavanje BiH u red zemalja koje podržavaju tzv. nezavisnost samoproglašenog Kosova, te bi dovelo do nesagledivih negativnih posljedica u odnosima BiH i Srbije, što nije strateški cilj BiH.