Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač istakao je danas na vanrednoj pres konferenciji da je konferencija sazvana prvenstveno da bi se objasnila jučerašnja dešavanja u Banjaluci.

– Kao što vam je poznato nakon devet mjeseci održavanja jednog skupa koji je bio nelegalan, MUP Republike Srpske nije želio da spriječi održavanje skupa sve dok se on održavao na miran i dostojanstven način – rekao je Lukač.

Pozvao je Davora Dragičevića da se smiri i da dopusti da policija i Tužilaštvo rade svoj posao. “Nadam se da će udaljiti od sebe sve one ljude iz kriminalnog i političkog miljea koji ga samo koriste za svoje ciljeve i nanose mu ogromnu štetu”, rekao je ministar.

– Važno je reći da je 23.000 građana Srpske dalo život za Republiku Srpsku i niko od njihovih porodica nije tražilo da Trg Krajine nosi naziv po njima, ili neke brigade poput 16 Krajiške. Ovdje smo imali jednu zloupotrebu čovjeka i to se više neće tolerisati – poručio je ministar Lukač.

Kako je naveo ministar Lukač, dešavanja na trgu su se pretvorila u suprotnost sa zakonom.

– Imali smo izbornu godinu, gdje su se političari za svoje ciljeve uključili u grupu Pravda za Davida. Usmjerevali su grupu u političkom smjeru, rekao je ministar.

On je naglasio da su pojedini političari na morbidan način iskoristili grupu “Pravda za Davida” za svoje političke ciljeve.

– Na Trgu Krajine sve je bilo mirno dok se nisu pojavili opozicioni političari i tada su krenuli napadi na zvaničnike Srpske i policiju – podsjetio je ministar Lukač.

Ministar Lukač je istakao da je bilo fizičkog nasrtaja na pripadnike MUP-a Srpske, da se nasilno pokušavalo ući u Palatu predsjednika Srpske.

– To su stvari koje ne mogu biti toolerisane. To ne može proći. Ovo je uređena država i svi građani pa i Davor Dragičević moraju da poštuju zakon, zaključio je Lukač.

Dragan Lukač – Vanredna konferencija za novinare

Pratite #uživo Vanredna konferencija za novinare ministra Lukača #RTRSvijesti

Publiée par RTRS vijesti sur Mercredi 26 décembre 2018