Foto: Screenshot

– Ako ne može onako kako smo dogovovorili i potpisali, šta onda dalje da očekujemo u budućnosti? Direkcija nije operativna i ne može da se bavi istragama. MUP Republike Srpske ima jasan stav po pitanju Evropola, i to je svima jasno – naglasio je Lukač.

On se dotakao i migrantske krize, prije svega onoga što se dešava u Unsko-sanskom kantonu.

– Dešava se ono što smo upozoravali iz Republike Srpske u posljednjih godinu i više dana, da se usložnjava migrantska kriza. Iz Federacije BiH dolazili su signali da ovdje ne može biti krize, ali sada smo svjesni da je ima, pogotovo na području Unsko-sanskog kantona – naglašava Lukač.

On podvlači da je to veliki problem za vlasti kantona, ali i njihovog MUP-a, po pitanju bezbjednosti građana, a da nemaju adekvatnu pomoć iz BiH.

– Što se tiče Policije Srpske, možemo da budemo mirni, kontrolišemo sve. Naša policija migrantima nije spriječila kretanje, ali uvijek smo intervenisali tamo gdje su u pitanju prekršaji, napadi na građane – rekao je Lukač.

Ministar unutrašnjih poslova Srpske ističe i da Sarajevo nema adekvatan odgovor na migrantsku krizu.

– Kriza ne može biti riješena bez pomoći EU. Uložili su već desetine miliona pomoći, ali čini se da sva ta sredstva nisu došli do njih sami, jer svakodnevno se žale da nemaju osnovnih sredstava za život. I to je pitanje gdje su završili milioni, a da migranti nemaju adekvatnu ishranu, pomoć, vodu, medicinske usluge – kaže Lukač.

On se dotakao i saradnje sa Selmom Cikotićem, ministrom bezbjedsnosti BiH.

– Kako je on došao na mjesto ministra, nisam imao kontakte s njim. Imamo neka otvorena pitanja kao što je Evropol. Svakako da migrante ne možemo gledati kao turiste, kako on kaže, jer njihova cijela imovina je u jednom ruksaku, pa kako onda može takav čovjek biti turista, i još da troši sredstva u BiH. Očekujem ga uskoro u posjeti MUP-u Republike Srpske – naglasio je Lukač.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime