Foto: Glas Srpske

Lovrinović je rekao da će se danas Predstavnički dom izjašnjavati o negativnom mišljenju Ustavno-pravne komisije tog doma, te ukoliko ne bude usvojeno negativno mišljenje da će nanovo biti razmatran Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH koje je prethodno birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.

“Ukoliko bude prihvaćeno negativno mišljenje Komisije pojaviće se novi prijedlog da konačno u Ustavnom sudu BiH budu državljani ove zemlje”, rekao je Lovrinović novinarima.

Lovrinović vjeruje da će Savjet ministara biti konačno sastavljen i da će biti izabrani ministar za ljudska prava i izbjeglice i zamjenik ministra bezbjednosti.

Podsjećajući da se sa kompletiranjem Savjeta ministara kasni, on je konstatovao da se često u BiH o Savjetu ministara govori kao da je riječ o “ekspertskoj vladi” i da to nije nikakva vlada nego institucija koja se sastavlja.

“Savjet ministara je pomoćno tijelo Predsjedništva BiH i on se sastavlja od prijedloga političkih stranaka koje čine parlamentarnu većinu”, rekao je Lovrinović.

On je dodao da su predloženi kandidati prošli sve potrebne provjere u Centralnog izbornoj komisiji i Agenciji za istrage i zaštitu, te da vjeruje da će biti potvrđeni u parlamentu, a Savjet ministara konačno kompletiran.

Na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koja je u toku, nalazi se Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH, u prvom čitanju, koji predviđa da ubuduće na tu funkciju budu birani isključivo državljani BiH.

Predlagači zakona su predsjedavajući ovog doma Nebojša Radmanović i poslanici Snježana Novaković Bursać, Nenad Stevandić, Nenad Nešić, Jakov Galić, Obren Petrović, Dragan Bogdanić, Sanja Vulić, Ljubica Miljanović, Borjana Krišto, Nikola Lovrinović, Mijo Matanović, Predrag Kožul i Darijana Filipović.