Foto: vecernji.ba

– Razmijenili smo sve informacije i donijeli smo određene preporuke kako da se članovi ponašaju i postupaju. Za nas je pitanje svih pitanja rješenje izmjena i dopuna Izbornog zakona, u skladu sa odlukom Ustavnog suda. Nastojaćemo da kao stranka i HNS ne budemo oni koji koče bilo koje procese, to je opšti stav – poručio je Lovrinović za N1 televiziju.

Što se tiče formiranja vlasti na nivou Federacije BiH i nivou BiH, on je rekao da su problemi “s druge strane”.

– Očito je da imamo s druge strane, da li da ih nazovemo partnere, ili moguće partnere, koji se preslaguju između sebe. Mislim na predstavnike bošnjačkog naroda. Oni nešto čekaju. S nečim se nepotrebno kalkuliše, ali mi nismo u mogućnosti da ubrzamo na način na koji su oni u mogućnosti da uspore – rekao je on.

– Vidjeli ste kako je završena sjednica Predstavničkog doma. Mi ne odustajemo da zamjenik mora da bude iz reda legitimnih predstavnika Hrvata u PD PS FBIH. Što se nas tiče, proces može teći. Što se tiče formiranja Doma naroda, naš stav je da CIK nije insitucija koja može da donosi bilo kakve odluke o provođenju Izbornog zakona. Tražićemo da se preispita odluka, ne želimo biti kočničari, ali branićemo naš interes i pravo da domovi naroda budu popunjeni u skladu sa odlukama Ustavnog suda – izjavio je Lovrinović.

Što se tiče formiranja Savjeta ministara, ni on ni HDZ ne vide potrebu da se nešto dodatno dogovara.

– Imali smo sastanke sa SDA, poodavno s kolegama iz SNSD, ne vidimo potrebu da s bilo kim nešto dodatno dogovaramo i tražimo. Pozicija je jasna, može se nazrijeti parlamentarna većina. Nema spremnosti kod kolega iz reda bošnjačkog naroda, prije svega SDA, ali to se ne može do unedogled odgađati – ističe on.

Prvo godišnji plan za NATO, a onda Savjet ministara, izjava je Željka Komšića oko formiranja ovog tijela, a Lovrinović je na to sve rekao:

– Јa sam do sada bio šef delegacije BiH pri skupštini NATO-a, a stavove Komšića ne želim komentarisati niti me zanimaju.

Lovrinović ne bi komentarisao ni prisustvo Dragana Čovića na proslavi Dana Republike Srpske.

– Najradije ne bih komentarisao. Tolika pažnja se neprimjereno daje, pored toliko problema koje BiH ima. Diže se nekakva prašina oko jedne svečanosti koju su provela legalna i legitimna tijela BiH. To su tijela koja rade svoj posao, pozivaju ljude na svečanosti. Mislili smo da je to jedan od načina da se razgale odnosi. Čitavu galamu oko svega su podigli oni koji su najviše odgovorni za stvaranje entiteta i svega što imamo. Sada žele odgovornost prebaciti na nekog drugog. Zašto to tako radi sarajevska politička čaršija i dio čaršijskih medija – žele zatamniti neke teme, da treba izmijeniti Izborni zakon, da su “Hrvatine” izabrane iz Unsko-sanskog kantona u Dom naroda, političku majorizaciju Hrvata od 2000. godine, šta se Hrvatima dešavalo u ratu… To su teme koje se želi izbjeći. Vrijeme je da razgovaramo o ozbiljnim temama – poručio je Lovrinović.

OHR nije 9. januar nazvao “neustavnim”

Na pitanje o “osudama” prisustva proslavi 9. januara koje su uputili političari iz Hrvatske, poput Stipe Mesića, Tomislava Karamarka i drugih, Lovrinović odgovara:

– Nisam čuo nijedan službeni stav Evropske komisije, Evropskog parlamenta, OHR-a… službeni stav koji je govorio o svečanosti. Osoba koju vi spominjete, niti je službena niti zvanična. Doprinijela je i jedna je od najodgovornijih osoba koja nas je dovela na političke margine u BiH, da nam drugi biraju predstavnike. Јedna od osoba koja nama nema što reći. Neka se pohvali nečim čime je pomogla Hrvatima – rekao je Lovrinović.

Smjena ambasadora Del Vekija?

– Nejasan je boravak u Banjaluci, završio je kako je završio. Što ne ukinu konzulat u Banjaluci, što ne prekinu diplomatske odnose s BiH? Zašto je Hrvatska dopustila da dođemo u situaciju u kojoj jesmo? Mi smo poslije 2000. godine dovedeni gdje smo dovedeni. Ovo je mandat u kojem se to mora raščistiti. Odnosi s Hrvatskom moraju biti onakvi kako smo se dogovarali, Hrvatska je mnogo učinila u BiH. Najmanje ko je pozvan da to sve tumači je Mesić i drugi neki zvaničnici – rekao je Lovrinović za N1.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime