Istraživanje javnog mnjenja sprovedeno je odmah pošto je Tras u petak smenila ministra finansija Kvasi Kvartenga i time napustila ključne tačke svoje ekonomske strategije.

Rezultati pokazuju da ima podršku samo 10 odsto anketiranih, prenosi portal Politiko.

Njen rezultat od minus 70 procenata je najniži nivo podrške nekom političaru u proteklih 20 godina, koliko kompanija radi istraživanja javnog mjnenja, a samo prošle nedelje zabeležila je pad podrške od 14 odsto.

Tras je na funkciji premijerke Velike Britanije samo šest nedelja, podseća portal, prenosi N1.

Podrška premijerki u njenoj Konzervativnoj partiji je samo malo bolja nego u javnosti, jer je podržava 20 odsto članova stranke, dok je 71 odsto protiv nje.

Podrška Tras je 17 odsto manja od najlošijeg rezultata njenog prethodnika Borisa Džonsona, koga je podržavalo 53 odsto građana kada je u julu bio prinuđen da podnese ostavku.

Loš imidž premijerke uticao je i na rejting Konzervatine stranke, pa je istraživanje pokazalo da bi u slučaju da se izbori održavaju danas Torijevci osvojili svega 48 mandata, čak 317 manje nego na izborima 2019. godine.

Sada bi ubedljivo pobedila Laburistička partija, koja bi osvojila 507 mandata, ali izbori u Velikoj Britaniji se ne očekuju do 2024. godine.