screenshot

Linta je naglasio da se danas navršava 25 godina od zločinačke akcije “Bljesak”, čiji je cilj bio završetak etničkog čišćenja oko 20.000 Srba na preostalom području zapadne Slavonije, a u kojoj su svirepo ubijene i nestale 283 osobe, među kojima 114 civila.

On podsjeća da niko od pripadnika hrvatske vojske i policije ne samo da nije kažnjen za brojne zločine nad ratnim srpskim zarobljenicima i civilima, već se ratni zločinci veličaju i dobijaju odlikovanja i počasti.

Linta napominje da je jasno da se od hrvatskog pravosuđa ne može očekivati da kazni hrvatske generale koji su isplanirali i izveli zločinačku akciju “Bljesak”, kao ni izvršioce ratnih zločina.

– Veliki broj činjenica potvrđuje da hrvatsko pravosuđe nije nezavisno i profesionalno, već je u funkciji potvrđivanja lažnog i besmislenog mita o domovinskom ratu prema kojem su tobože Srbija, krajiški Srbi i ЈNA bili agresori, a Hrvatska je tobože vodila odbrambeni i oslobodilački rat – ukazao je Linta.

On je poručio da se ne smije nikada zaboraviti činjenica da je u ljeto, jesen i zimu 1991. godine sa većeg dijela zapadne Slavonije brutalno protjerano više od 70.000 Srba, uništeno više od 5.000 kuća, privrednih, javnih i pomoćnih objekata i komunalne infrastrukture.

Na istom prostoru do kraja 1991. godine je opljačkano, minirano i spaljeno više od 200 sela u kojima su Srbi bili u većini.

– Slavljenje hrvatskih zločinaca i prećutkivanje i umanjivanje srpskih žrtava najbolje govori o zločinačkom karakteru današnje Hrvatske – zaključio je Linta.