Krajnje je vrijeme, dodao je, da Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu počne da podiže optužnice protiv nalogodavaca, organizatora i izvršilaca zločina nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima na području BiH.

Linta je istakao da političko Sarajevo zastupa bezočnu i potpunu laž da su Srbija i Srbi izvršili agresiju na BiH, a da su Bošnjaci vodili odbrambeni rat i bili žrtve tzv. velikosrpske agresije.

– Zbog svega navedenog nisu mogući iskreni komšijski odnosi, a kamoli pomirenje između srpskog i bošnjačkog naroda – smatra Linta.

Linta je istakao da je Turkovićeva svojim izjavama o ukidanju Republike Srpske, stvaranju unitarne BiH i optužbama na račun Srba samo ponovila ono što zastupa veći dio bošnjačke elite.

– Bošnjačka elita nikada nije iskreno prihvatila Dejtonski sporazum i od završetka rata se zalaže da se Srbija osudi za nepostojeći genocid, ukidanje Republike Srpske jer je tobože nastala na genocidu i etničkom čišćenju i stvaranje unitarne BiH u kojoj bi Srbi bili diskriminisani i građani trećeg reda – rekao je Linta.

Prema njegovim riječima, Srbija treba da pokrene aktivnu političku, pravnu i diplomatsku borbu u međunarodnoj zajednici za istinu o karakteru rata u BiH i stradanju srpskoh naroda.

– Glavni krivac za rat u BiH je Alija Izetbegović koji je dva puta odbio sporazum sa Srbima i čiji je cilj bio stvaranje etnički čiste muslimanske teritorije – naveo je Linta.

On je dodao da su muslimanske paravojne formacije i tzv. Vojska BiH počinili masovne zločine nad srpskim narodom, a da nijedan od velikih zločina nad Srbima u BiH nije krivično sankcionisan.

– Bošnjački zločinci se veličaju i slave kao heroji, a srpske žrtve se negiraju, prešućuju ili umanjuju – rekao je Linta.

Linta je dodao da je tragična činjenica da u bošnjačkom narodu i dalje nema političke opcije koja bi odbacila ratnu politiku SDA i Alije Izetbegovića, bezočne laži o srpskoj agresiji i genocidu i gradila odnose sa Srbijom i Srpskom na principima međusobnog poštovanja i uvažavanja.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime