– Programska deklaracija SDA koja predviđa osnivanje republike BiH, uz ukidanje entiteta i uvođenje “bosanskog jezika”, dodatno širi nepovjerenje i podiže tenzije između Srba i Bošnjaka s ciljem destabilizacije političke situacije u BiH – naveo je Linta u saopštenju.

On je ocijenio da je lideru SDA Bakiru Izetbegoviću jasno da srpski narod nikada neće prihvatiti osnivanje unitarne BiH, ali očigledno nije spreman da prihvati činjenicu da samo dosljedno poštovanje izvornog Dejtonskog mirovnog sporazuma može biti jedan od temelja istorijskog dogovora srpskog i bošnjačkog naroda.

Linta podsjeća da SDA od svog osnivanja do današnjeg dana vodi neprijateljsku politiku prema srpskom narodu u BiH zasnovanu na “Islamskoj deklaraciji” Alije Izetbegovića.

Zbog toga je, napominje Linta, Alija Izetbegović bio spreman da žrtvuje mir za stvaranje BiH koji bi bila uređena na šerijatskom pravu i u kojoj bi Bošnjaci imali dominaciju, a Srbi bili manjina.

Linta ističe da poslije zavšetka rata SDA nikada nije iskreno prihvatila Republiku Srpsku kao trajnu i ustavnu kategoriju, već je pokretala inicijative čiji je suštinski cilj bio njeno ukidanje.

On podsjeća da je, na osnovu zahtjeva bivšeg bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića, Ustavni sud BiH još 2007. godine donio odluku o ukidanju grba /dvoglavi orao/ i himne /Bože pravde/ Republike Srpske.

Zbog toga je, dodaje Linta, Republika Srpska bila prinuđena da usvoji novu himnu “Moja Republika” i novi grb, koji se sastoji od polja u bojama zastave Republike Srpske preko kojeg je zlatni inicijal Republike Srpske.

On napominje da je, na osnovu zahtjeva bivšeg bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Ustavni sud 2015. godine donio odluku ukidanju 9. januara kao Dana Republike Srpske.

Međutim, ističe Linta, nakon održanog referenduma u Republici Srpskoj i izmjena određenih zakona 9. januar se i dalje slavi kao Dan Republike.

– Osim toga, SDA Bakira Izetbegovića već više godina najavljuje pokretanje zahtjeva za osporavanje imena Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH koji odluke donosi preglasavanjem srpskih sudija – dodao je Linta.

Kongres SDA usvojio je Programsku deklaraciju u kojoj se navodi da je primarni i dugoročni cilj ove stranke usvajanje ustava kojim bi BiH bila definisana kao demokratska, regionalizovana, pravna i socijalna država pod nazivom “republika BiH”, sa tri nivoa vlasti – državnim, regionalnim i lokalnim.