foto: N1

Hejl je ponovio da bi sporazum Kosova i Srbije trebalo da podrazumeva obostrano priznanje, ali nije želeo da komentariše spekulacije o razgraničenju, kaže Lazarević za N1.

Tatjana Lazarević je za Dnevnik TV N1 rekla da je Hejl u uvodnom obraćanju, na početku sastanka, pre nego što su mu novinari postavili ijedno pitanje, rekao da uzajamna održiva priznanja Kosova i Srbije treba da budu ključni deo sveobuhvatnog, obostrano korisnog sporazuma Beograda i Prištine koji mora da doprinese regionalnoj stabilnosti.

Dodao je još da SAD nemaju stav o ishodu dijaloga, da su Kosovo i Srbija ti koji morjau da donesu odluke koje su potrebne da se dođe do prosperitetne budućnosti, i da identifikuju teme koje će se naći za pregovaračkim stolom“, kazala je Lazarević i dodala da američki zvaničnik nije želeo da komentariše spekulacije o podeli Kosova, razmeni teritorija, odnosno razgraničenju.

Nije želeo da komentariše (…) ponovio je da to moraju da učine, kako je rekao, dve države – Srbija i Kosovo”, objasnila je Lazarević.

Hejl je, prema njenim rečima, rekao i da nema roka za postizanje sporazuma Beograda i Prištine, ali je dodao da se sada ukazala jedinstvena prilika za to.

Na pitanje novinara iz Prištine zašto Vašington smatra da su takse na uvoz robe iz Srbije prepreka za nastavak dijaloga, Hejl nije bio konkretan, već je rekao da na obe strane postoje prepreke za nastavak dijaloga, navela je Lazarević.

“Takođe je rekao da su obe strane pokazale svoju snagu, a da je sada vreme da se vidi koliko su lideri spremni da nastave dijalog”, dodala je ona.

Urednica KoSSeva uputila je američkom zvaničniku niz pitanja u vezi sa upozorenjima o mogućem nasilju na Kosovu, ali je Hejl, kako je rekla, naveo da nema informacije o tome da rukovodstva Srbije i Kosova razmišljaju o upotrebi nasilja za postizanje političkih ciljeva.

“Srbi i Albanci već duže vreme čuju da retorika koja se vodi na javnoj sceni podseća na mogućnost za nasilne scenarije. Hejl nas je uveravao da ni od koga nije čuo tako nešto, ali je rekao to je ono što sam ja čuo, dok bi sve ostalo bilo uznemiravajuće”, kazala je Lazarević za N1.