miroslav Lazanski

Komentarišući navodnu američku ucjenu da će, ukoliko se odrekne Rusije i uvede joj sankcije, Srbiji pripasti dio Kosova i Metohije, Lazanski je istakao da Beograd sve ponude mora da uzme sa velikom rezervom i naglasio da je ovo sve jedna vrsta prilično jasne poruke pritiska.

– Sjetimo se Pala i tadašnjeg specijalnog izaslanika američkog predsjednika Džimija Kartera, koji je ponudio Srbima da napuste zapadne dijelove Republike Srpske, a da u zamjenu dobiju dio Goražda, Tuzlu, cijeli dio Podrinja. Kada je krenulo ludilo 1995. godine cijela ova ponuda je pala u vodu – rekao je Lazanski.

On je podsjetio da je nekadašnji američki predsjednik Bil Klinton smatrao Dejtonski mirovni sporazum svojim najvećim spoljnopolitičkim uspjehom.

– Mislim da i /američki predsjednik Donald/ Tramp želi nešto slično, samo kada je u pitanju Kosovo i Metohija. Na spoljnopolitičkom planu ne bilježe neke uspjehe, u defanzivi su, pa bi im uspjeh na ovom području odgovarao i stoga vrše veliki pritisak, posebno na predsjednika Srbije – rekao je Lazanski.

Povodom informacije da nekadašnji pripadnici hrvatske vojske obučavaju vojsku samoproglašenog Kosova, Lazanski je naveo da je potrebno da Beograd pažljivo prati situaciju i u skladu sa tim povlači poteze.

– Srbija neće dozvoliti novu “Oluju” i pogrom Srba sa Kosova. Ovo nije ništa neobično i nelogično, ali moramo pažljivo da pratimo šta se dešava i shodno tome povlačimo naše poteze i odlučujemo kako ćemo da se ponašamo u budućnosti – rekao je Lazanski.

On je ukazao da hrvatski politički faktori često naglašavaju “bratstvo po oružju” između Hrvatske i Albanaca sa Kosova i Metohije.

– Njihovi instruktori su bili u redovima OVK, pa se ne bih iznenadio da su i sada. Da vrše obuku. Naravno, pažljivo smo pratili dolazak tih oficira – rekao je Lazanski za TV Pink.

On je podsjetio da se sutra održava miting koji treba da bude simbol međunarodnog otpora i pokazatelj odlučnosti građana Srbije da se odupru stranom pritisku kada je riječ o Kosovu i Metohiji.

– Unutrašnja politička scena bi trebalo uvijek u ovakvim rovitim vremenima da bude jedinstvena jer, u suprotnom, šaljemo sliku da smo slabi i osjetljivi na pritiske – naglasio je Lazanski.