Lazanski je istakao da je i ubuduće važno prenijeti stavove Srpske svim partnerima da bi znali da se ravnaju i da ne vrše dodatne pritiske.
“Dodik je u Turskoj bio primljen na najvišem nivou. Ne ulazim ko je bio sa njim. Veoma je važno da je iznio svoje stavove po pitanju ulaska u BiH u NATO, odnosno odbijanju Republike Srpske da prihvati MAP i da se na taj način još više približi ulasku u NATO”, rekao je Lazanski za Srnu.
Prema njegovim riječima, još je važnije što je predsjednik Turske, koga je Dodik upoznao sa deklaracijom parlamenta Srpske o vojnoj neutralnosti, rekao da ima puno razumijevanje za takav stav Republike Srpske, odnosno Dodika.
“To je suština. Posjeta je u tom kontekstu bila veoma uspješna”, rekao je Lazanski.
U osvrtu na činjenicu da je BiH na nedavnom samitu lidera Balkana u Berlinu predstavljao predsjedavajući Savjeta ministara BiH u tehničkom mandatu Denis Zvizdić, a ne Dodik koji za to ima pun legitimitet, Lazanski je rekao da iza toga stoje određeni centri moći na Zapadu koji žele da “detroniziraju” Republiku Srpsku i da je na neki način utope u BiH.
“Neko još gaji iluzije da može da izvrši reviziju Dejtona, ali posle toliko godina to je sada jednostavno nemoguće. Tako da ja toj poseti Zvizdića ne bih pridavao veliki značaj, ali treba analizirati, pratiti i videti gde idu pritisci na Srpsku koji će se sigurno nastaviti. Nije ovo završena priča, ali je veoma važno da Dodik i Republika Srpska imaju jasan stav o za Srpsku ključnim pitanjima”, zaključio je on.