On je naveo da Zapad ne može ni da zamisli da neka zemlja na Balkanu može da bude nezavisna, da neki političar na Balkanu može da bude nezavisan, zato što je Zapad navikao da koristi “različite Kristijane Šmitove kako bi svima upravljao i kako bi sve ucjenjivao i postavljao ultimatume”.

– Zapad želi da iskoristi Bošnjake da bi oduzeo narodima u BiH identitet i da pretvori i Srbe i Hrvate i Bošnjake u neko civilno društvo, kako oni kažu. Ti je zapravo zahtjev da se zaborave svoji korijeni, svoja kultura, svoja tradicija, isključivo iz interesa da Zapad postigne svoje geopolitičke ciljeve na Balkanu. I to je zaista zločinačka politika – rekao je Lavrov.

Sergej Lavrov je izjavio da srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ne radi ništa što nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom i da je skoro jedini koji se bori za Dejton ispred agresivnog napada Zapada na taj dokument.

Lavrov je istakao da je ono što se radi prema Dodiku zaista jako uznemirujuće, zato što je on u suštini jedan od veoma malog broja političara koji se realno bori za dejtonske principe.

Naveo je  primjer kako je Zapad lagao da neće da širi NATO, da će Minski sporazum o Donbasu biti ispunjen, da će biti stvorena Zajednica srpskih opština na Kosovu, a isto tako laže da je privržen Dejtonskom sporazumu.

Zapravo, kaže, Zapad radi sve da bi u okviru tzv. reforme biračkog procesa natjerao Hrvate, da oni prihvate da će ih, kao i prije, u zajedničkim institucijama BiH predstavljati Bošnjaci ili ljudi koji su potpuno politički saglasni sa Bošnjacima.

Lavrov je ukazao na navodnu isključivost Zapada i naviku da stalno lažu kako bi opravdali sopstveno bezakonje, kao i da stvarno postoji pojam tzv. visokog predstavnika.

On je podsjetio da je još 2006. godine Upravni odbor Savjeta za implementaciju mirovnog sporazuma donio odluku da je vrijeme da se zatvori “mala radnja” i da se ukine ta funkcija visokog predstavnika.

– Ali, uz pomoć različitih izgovora, po pravilu vještačkih, izmišljenih, taj proces se odugovlačio i kada je istekao rok prethodnom visokom predstavniku, mi smo rekli da je vrijeme da se prelazi na višu politiku poštovanja prema BiH, ipak je ona nezavisna zemlja već više decenija i još njome upravlja neki imenovani predstavnik, koji ima prioritet nad svim državnim organima BiH – rekao je Lavrov.

Dodao je da su zapadnjaci odgovorili da to ne smije nikako, a da je cilj da se cijela BiH drži u napetosti i da nju ne pušta od sebe, ali je ukazao da ima još onih, kao što je Republika Srpske, koja ne želi da bude potčinjena.

– Oni žele da je potčine pa su imenovali Šmita iz Njemačke uz najgrublje kršenje procedure, a to znači da Zapad, kao i prije, želi da manipuliše BiH zbog svojih interesa i da od nje pravi još jednu bazu za širenje NATO na Balkanu. Šmit nema nikakvog legitimiteta, ali da ne sumnja u to da će Zapad pokušati da stvori još jedno bezakonje – navodi Lavrov.