Ruski šef diplomatije stigao je sinoć u Sarajevo gdje će imati sastanak sa članovima Predsjedništva BiH i ministrom inostranih poslova, a u Banjaluku će stići u popodnevnim časovima.

Lavrov će razgovarati sa najvišim zvaničnicima Srpske, kao i srpskim šefom diplomatije Ivicom Dačićem.

Kako je protokolom predviđeno, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovaraće sa Lavrovom, kojeg će prethodno svečano dočekati u 15.15 časova ispred temelja srpsko-ruskog hrama i duhovno-kulturnog centra.

Dodik i Lavrov će se potom sastati u Administrativnom centru Vlade Srpske, a planiran je i sastanak sa delegacijama Republike Srpske i Rusije i dodjela odlikovanja Lavrovu.

MUP Srpske podigao je mjere bezbjednosti na najviši nivo, a detaljne pripreme posjete Lavrova Banjaluci, juče su trajale cijeli dan.

Iz MUP-a su saopštili da neće dozvoliti bilo kakvo ometanje planirane posjete ruskog šefa diplomatije, a u slučaju nezakonitog postupanja građana, najavili su da će preduzeti sve mjere i radnje kako bi bila identifikovana i procesuirana ta lica.

Preduzete su mjere prvog stepena bezbjednosti na području Istočnog Sarajeva i Banjaluke. U vrijeme dolaska i odlaska ruske delegacije, od 12.00 do 15.00 časova, biće povremeno zabranjen saobraćaj za sva motorna vozila, na dijelu magistralnog puta od raskrsnice Kula do raskrsnice ulice Ravnogorska i ulice Kurta Šorka, zatim dionica regionalnog puta od raskrsnice Vraca do raskrsnice Kula, kao i dio ulica Stefena Nemanje i Cara Lazara.

Obustave saobraćaja mogu da očekuju i Banjalučani. Biće zabranjen saobraćaj od aerodroma u Mahovljanima do grada u periodima od 14.00 do 16.00 časova, kao i od 18.00 do 19.30 časova.

Tokom posjete Lavrova temeljima hrama srpsko ruskog prijateljstva, saobraćaj će biti blokiran i u ulicama Gundulićeva, Olimpijskih pobjednika i u dijelu Ulice Kralja Petra Prvog Karađorđevića.

Građani koju budu željeli, do temelja hrama moći će samo iz dva pravca  iz Gundulićeve ulice, iz pravca Aleje Svetog Save kao i Olimpijskih pobjednika do 15.00 časova. Nakon toga, do temelja će se moći samo pješačkom zonom iz pravca naselja Borik.

Predsjednik Srpske pozvao je građane Srpske da se od 14.00 časova u što većem broju okupe na mjestu gradnje srpsko-ruskog hrama u Banjaluci, kako bi zajedno dočekali ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova.

Dodik je istakao da dolazak Lavrova u Banjaluku demistifikuje prijateljstvo Srpske i Rusije, poručivši da je za Srpsku dolazak Lavrova – dolazak prijatelja.

Predsjednik Parlamenta Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da je posjeta Lavrova Banjaluci izuzetno značajna za afirmaciju i jačanje pozicije Srpske u okviru dejtonske BiH.

Premijerka Željka Cvijanović istakla je da saradnja sa Rusijom nikada nije bila uslovljena i da je Srpska zahvalna ovoj prijateljskoj zemlji na ekonomskim projektima i političkoj podršci, prije svega u Savjetu bezbjednosti UN.