Crnadak se zahvalio gostu na dolasku otkrivši detalji razgovora s kolegom iz Rusije.

‘Posjeta ima ogroman značaj, zahvaljujem se na prihvaćenom pozivu. Ističem posebno zadovoljstvo što će posjeta biti realizovana u Sarajevu, Istočnom Sarajevu i Banjaluci. Odnosi s Rusijom su prijateljski, odlični odnosi, mi smo razgovarali o tome kako ih unaprijediti u oblasti trgovinske razmjene. Danas je bila prilika da se zahvalim kolegi Lavrovu na rješavanju pitanja klirinškog duga te otvaranje ruskog tržišta za izvoz, posebno voća. Zahvalni smo Rusiji što ima principijelan stav kada su u pitanju odnosi unutar Bosne i Hercegovine”, rekao je Crnadak.

Pozdravljam posjetu lokacije na kojoj će se nalaziti Rusko-srpski centar u Banjaluci”, dodao je on.

Crnadak je kazao da je bilo razgovora i o stanju u regionu s akcentom relacijama Beograda i Prištine.

”Razgovarali smo o stanju u regionu i saglasili se da bi uspješan završetak razgovora Beograda i Prištine bio važan za stabilnost u regionu. Razgovarali smo o našoj saradnji na multilateralnom planu, posebno u okviru Ujedinjenih nacija. Imamo zasad dobru saradnju na međunarodnoj sceni i uvjeren sam da će se to nastaviti. Na kraju želim da pored oficijelnog, da izrazim lični stav i zahvalim se što je prihvatio poziv i došao, raduje nas to sve, nadam se da će imati ugodan boravak”,poručio je Crnadak.

Lavrov je u obraćanju javnosti kazao da je zadovoljan odnosima dvije države naglasivši značaj očuvanja Dejtonskog sporazuma.

 ”Velika hvala poštovani ministre, mi smo danas imali jako sadržajan sastanak u Predsjedništvu i onda detaljne razgovore s ministrom vanjskih poslova. Kao što je podvukao moj kolega, Rusija polazi od bezalternativnosti Dejtonskog sporazuma. Podržavamo suverenitet, teritorijalni integritet i ustavne punomoći dva entiteta i tri naroda u Bosni i Hercegovini. Mi smo zainteresovani da se rezultati izbora zasnivaju na tim principima. To će doprinositi konsolidaciji Bosanaca oko tih principa. Visoko cijenimo ono što su nam ovdje potvrdili, zainteresovanost i usmjerenost na jačanje saradnje. I mi smo zainteresovani za razvoj saradnje. Između naše dvije zemlje u stalnom porastu je robna razmjena, ta tendencija se povećava. Nastavljamo isporuke gasa bez problema u BiH”,ispričao je Lavrov.

On je govorio i o dijalogu na relaciji Beograd – Priština.

”Mi pozdravljamo direktan dijalog Beograd – Priština, ali najvažnije je da se ono o čemu se razgovara zaista i realizuje. I mi smo se saglasili da spoljni igrači na Balkanu ne trebaju praviti konfrontacione situacije. Naša zemlja uvijek je lijepo sarađivala s EU i SAD ovdje i u usaglašavanju Dejtonskog sporazuma, ne vidim razlog da se ta saradnja mijenja. Htio bih da se zahvalim našim domaćinima i lično ministru Crnadaku da posjetim Bosnu i Hercegovinu”, naglasio je šef ruske diplomatije.

Na pitanje ko su njegovi favoriti na izborima, Lavrov je rekao da su to građani Bosne i Hercegovine.

”Mi imamo svoje favorite, ti favoriti su ljudi, ti favoriti su bosanski državljani koji će davati glasove za političare. Mi nikad nikome ne preporučujemo za koga ko da glasa na izborima u drugim zemljama. I opet ćemo poštovati izbor Bosanaca”, kazao je on.

Nakon Sarajeva, Lavrov će posjetiti Istočno Sarajevo i Banjaluku.