– Što se tiče granica u Evropi, uključujući granice država nastalih od bivše Јugoslavije, treba se samo sjetiti kako naši zapadni partneri, uključujući EU i NATO čiji je član i Slovenija, usrdno pozivaju da se ne dozvoli preispitivanje poslijeratnih granica Evrope, ali to rade obično kad se Rusija zauzima za svoje sunarodnike – rekao je Lavrov nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Srbije Nikolom Selakovićem.

Kada se tim pitanjem bave oni koje Zapad štiti, dodao je Lavrov, onda je stav Brisela potpuno drugačiji.

– Smatram da su to veoma opasne igre. Postoji rezolucija 1244 i nju niko nije ukidao. Odgovorni političari, tim pre rukovodioci vlada nemaju prava da iznose ideje koje grubo podrivaju samu koncepciju sadržanu u toj rezoluciji – poručio je Lavrov, prenosi “Sputnik”.

On je u osvrtu na dešavanja u vezi sa Kosovom i Metohijom rekao da su razgovori o “velikoj Albaniji” provokativni i da Moskva poziva pokrovitelje Prištine iz NATO-a da zaustave takva raspoloženja, jer smatra su to neprihvatljive i štetne ideje.

– Razgovori o “velikoj Albaniji” traju više godina i mi uvek pozivamo naše kolege iz EU i NATO, koje štite Prištinu, da prekinu takva raspoloženja i spriječe forsiranje takve retorike – naveo je Lavrov.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime