Sergej Lavrov

On je u obraćanju Generalnoj skupštini UN u Njujorku upozorio da ne treba imati unilateralne pristupe niti pokušavati da se “monopolizuje” proces pronalaska rješenja za sukobe na Bliskom istoku.

Lavrov je napomenuo da bi sirijski teroristi i njihovi pokrovitelji mogli da izvrše novu provokaciju, uz upotrebu hemijskog oružja i naglasio da je to za Rusiju neprihvatljivo.

“Upozoravamo teroriste i njihove sponzore da nova provokacija koja uključuje upotrebu hemijskog oružja nije prihvatljiva”, izjavio je Lavrov.

Lavrov je naglasio da obnova infrastrukture u Siriji i povratak izbjeglica u zemlju moraju postati glavni prioritet u međunarodnim naporima, uključujući napore UN, i da se oni moraju sprovesti bez dvostrukih standarda.

Ruski ministar spoljnih poslova rekao je da ne treba imati jednostran pristup ni kada se radi o sukobima Izraelaca i Palestinaca.

“Uprkos kompleksnosti situacije u Siriji, Iraku, Јemenu i Libiji, ne smijemo smetnuti s uma dugogodišnji problem Palestinaca. Pošteno rješenje je ključno ukoliko želimo da se oporavi čitavo područje Bliskog istoka”, dodao je Lavrov.

Govoreći o sporazumu o nuklearnom programu Irana, Lavrov je istakao da Moskva ostaje posvećena njegovom održavanju, bez obzira na povlačenje SAD iz sporazuma.

Lavrov je pozvao međunarodnu zajednicu da sastavi međunarodnu konvenciju sa ciljem borbe protiv sajber kriminala, javio je “Sputnjik”.

Ruski ministar kritikovao je Kijev zbog “iluzija o slanju okupatorske vojske u istočnu Ukrajinu” i pozvao pokrovitelje Ukrajine da urazume vlasti u Kijevu.