“Mislim da nisu mogli, a da ne čuju kakav je stav Rusije jer je ruski predsjednik lično pokazao i nacrtao francuskom predsjedniku Emanuelu Makronu i kancelaru Angeli Merkel šta se desilo, kako je planirana provokacija i kako su pokušali da je izvrše, te kako su odgovorno naši graničari ispunili svoju dužnost pokušavajući da izbjegnu neželjene incidente”, rekao je Lavrov.

Lavrov je napomenio da su provokatori iz Ukrajinske bezbjednosne službe “učinili sve da sprovedu naređenje čiji je tekst pronašao jedan od graničara prilikom ukrcavanja na jedan od brodova”.

Prema njegovim riječima, u tekstu jasno piše – “tajno ući u neutralne vode bez ikakvog obavještenja i proći ispod Krimskog mosta kroz Kerčki moreuz ka Azovu.

“Ruski predsjednik je lično o ovome govorio svojim sagovornicima”, istakao je Lavrov.

Tri ukrajinska vojna broda su 25. novembra prekršila pravila prolaska kroz ruske teritorijalne vode dok su bili na putu iz Crnog mora ka Azovskom moru.

Ruska strana je upotrijebila oružje da bi zaustavila brodove. Tri ukrajinska mornara lakše su ranjena. Brodovi su zaplijenjeni i ispraćeni u luku Kerč.

Pokrenut je krivični postupak zbog narušavanja granice.

Mosvka incident opisuje kao provokaciju, a Ukrajina je proglasila ratno stanje.