Jednočasovni sastanak sa evropskim posrednikom stao je u nekoliko fotografija i jednu instagram poruku predsednika Srbije.

„Nastavljamo da se borimo da sačuvamo našu zemlju i narod insistirajući na punoj primeni do sada postignutih sporazuma i poštovanju međunarodnog prava“, poručuje Vučić.

Pre toga je rekao da je u pitanju težak razgovor ozbiljnih i odgovornih ljudi. I iskoristio priliku za po koju kritiku na račun javnog prostora Srbije.

„Kao i oko plana Šolc-Makron koji niko u Srbiji nije video, dogovor je da još neko vreme ne izlazimo u javnost sa tim planom. Niko ga nije video ali svi imaju svoje mišljenje“, rekao je Vučić.

Mišljenja su različita i po pitanju rokova za postizanje finalnog dogovora između Beograda i Prištine. Lajčak vidi dobru priliku da se to desi do 2024. pre izbora u Americi i Evropi. Da su dati rokovi još i kraći čini se iz izjava srpskog predsednika.

Na pitanje N1 da li se slaže sa rokom da se do 2024. postigne konačni sporazum, odgovorio je da mu nisu rekli 2024.

„Meni su pominjali mnogo manje nešto i to u nedeljama, čak ne mesecima, oni sa kojima sam razgovarao“, rekao je Vučić.

Uvek postoji šansa da do dogovora dođe ali se u prošlosti dešavalo da se međunarodni posrednici povuku kada naiđu na veće probleme, ocenjuje Milica Andrić Rakić iz NVO Nova društvena inicijativa.

„I sada kada imamo situaciju da ne mogu da privole Beograd i Prištinu da se dogovore oko jednostavnih procesa kao što je preregistracija stvarno mi je teško da zamislim sa nekim suštinski daleko komplikovanijim pitanjima“, rekla je Andrić Rakić.

A otvorena pitanja se samo nižu.

Da li će i kada mapa puta o energetici biti primenjena, kakva je sudbina srpskih registarskih oznaka na Kosovu ali i nemačko-francuskog papira za finalni dogovor Beograda i Priština – pitanja su na koja odgovore nismo dobili ni nakon sastanka evropskog posrednika i srpskog predsednika na Andrićevom vencu.