– U pitanju je moja regularna posjeta u cilju razgovora sa liderima o tome kako dalje napredovati u procesu dijaloga – poručio je Lajčak pred dolazak u region.

Lajčak će se u Beogradu prvog dana posjete sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a za očekivati je da tom prilikom Vučiću prenese stavove premijera tzv. Kosova, Aljbina Kurtija, sa kojim se Lajčak čak dva puta sastajao tokom svoje prošlonedjeljne posjete Prištini.

Iz Brisela su u više navrata dolazile informacije da Lajčak želi da što bolje pripremi novi sastanak Vučiha i Kurtija kako bi se izbjegla situacija iz prethodne dvije runde viskopolitičkih razgovora Beograda i Prištine koji su se umjesto iz EU najvljivanim napretkom završile potpunim odsustvom razumijevanja i kompromisa.

I dok zvanično Brisel i dalje poziva “obe strane” u dijalogu na konstruktivnost, nezvanični diplomatski izvori i analitičari ukazuju na nemogućost EU da kontroliše i predvidi poteze novog premijera privremenih vlasti u Prištini.

Kompleksnost saradnje Lajčaka, kao posrednika u dijalogu, sa novom adminsitracijom u Prištini, ogleda se i u sve dužim razgovorima i posjetama upravo prištinskoj strani.

Lajčak je pred ovu posjetu Prištini i Beogradu odbio da daje intervjue za medije, a zvanično je poručio da se “mora naći balans između transparentnosti procesa i zaštite dijaloga jer se razgovara o vrlo osjetljivim pitanjima”.

– U ovom procesu svi učesnici vrlo detaljno znaju šta treba da rade – poručio je Lajčak i dodao da su i zemlje članice EU u potpunosti informisane o stanju i svim koracima dijalogu.

Pored pripreme novog sastanka na viskom političkom nivou, uključujući i njegovu potencijalnu agendu, posjeta Lajčka Beogradu i Prištini može se razumijeti i u svjetlu razgovora o primjeni već postojećih dogovora i razgovora o eventualnom napretku ka konačnom sveobuhvatnom i pravnoobavezujućem sporazumu o normalizaciji odnosa.

EU je tokom ljeta u više navrata upozorila Prištinu da svojim postupcima krši Briselski sporazum kako u oblasti pravosuđa, ovoga puta u slucaju presude Srbinu Ivanu Teodosijeviću, tako i u okviru dogovora o slobodi kretanja odnosno posjeta zvaničnika.

Iako posrednici u dijaloogu, a time i garanti sprovođenja dogovorenog, iz EU poručuju da je u rukama Beograda i Prištine da dođu do normalizacije ukoliko ne žele da ostanu “zaglavljeni” na putu ka boljem životu.

– Nametnuto rejšenje neće biti održivo. To neće biti brislelski niti vašingtonski dogovor, već dogovor do koga Beograd i Priština moraju da dođu i da ga primjene i poštuju – zaključuje Lajčak pred ovu posjetu.

Istovremeno, Lajčak, koji je početkom svog mandata 2020. godine najavljivao da je konačni sporazum Beograda i Prištine pitanje mjeseci, a ne godina, sada insitira na činjenici da sadržaj sporazuma, njegovo postizanje i primjena isključiovo zavise od političke volje i kooperativnosti dvije strane u procesu.