Foto: RTRS

Lajčak je u intervjuu za austrijsku državnu televiziju ORF ukazao da je u BiH masivna prisutnost međunarodne zajednice.

On je kritikovao EU, ističući da je politika proširenja postala nepopularna u pojedinim državama članicama, zbog čega je proces evropske integracije Balkana usporen.

– Ponašamo se malo egoistično. Razmišljamo o nama, a malo o realnim ljudima na Balkanu koji imaju svoje nade. Ako ćemo se baviti samo našom agendom, onda će zemlje regiona da se bave nečim drugim, pa će brzo to postati naš problem – upozorio je Lajčak.

Prema njegovim riječima, region Zapadnog Balkana se mijenja i napreduje, iako bi bio poželjan brži napredak, prenose beogradski mediji.

– Griješimo ako mislimo da ćemo na Balkanu imati vlade koje su zagarantovano proevropske. Našim ponašanjem slabimo te vlade time što ne dajemo podršku i kredibilnu perspektivu. Slabimo ih i jačamo antievropske snage – naglasio je Lajčak, koji je i predsjedavajući OEBS-u.

On smatra da je jedini način za rješenje kosovskog problema dijalog Beograda i Prištine, ali naglašava da su takse koje je uvela Priština zakočile razgovore.

– Јedini put za rješavanje problema je nastavak dijaloga i međunarodna zajednica treba da učini sve kako bi do toga došlo –  rekao je Lajčak i dodao da je prvi korak da se ukinu takse.

Komentarišući protivljenje pet članica EU priznanju nezavisnosti Kosova, Lajčak ističe da njihova pozicija sigurno nije uzrok problema.

– Naša pozicija nije neprijateljska, već je reakcija na način na koji je proglašena nezavisnost. Slovačka ne želi da se Kosovo pretvori u “crnu rupu” i zajednički interes svih je da Priština gradi evropske standarde – naveo je Lajčak.