Foto: RTRS

– Miroslav Lajčak blizu je potvrde za specijalnog izaslanika – rekao je dobro obaviješten izvor Nezavisnih iz Brisela.

Viši saradnici Savjeta za politiku demokratizacije u Berlinu i Briselu, Bodo Veber i Tobi Vogel, ranije su u opširnoj zajedničkoj analizi za EUobzerver tvrdili da Miroslav Lajčak ne bi bio dobar izbor za specijalnog izaslanika EU za pregovore Beograda i Prištine, a u nizu razloga koje navode prvi je – jer dolazi iz zemlje koja ne priznaje nezavisnost Kosova.

Miroslav Lajčak je dobar poznavalac prilika na Balkanu budući da je je u prošlosti obavljao nekoliko funkcija na ovim prostorima.

Bio je na dužnosti visokog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini od 2006. do 2009, a kratko je radio u Evropskoj službi za spoljne poslove. Takođe, od 2001. do 2005. godine je bio ambasador Slovačke u Јogoslaviji, da bi potom obavljao funkciju supervizora EU za referendum o nezavisnosti Crne Gore 2006.

U dva mandata bio je ministar spoljnih poslova Slovačke i jednom potpredsjednik vlade. Bio je kandidat za funkciju generalnog sekretara UN 2016. godine, kada se kandidovao i Vuk Јeremić, ali je tada na tu funkciju izabran Portugalac Antonio Gutereš.