Miroslav Lajčak (Foto:Tanjug / AP)

Povodom 25 godina od Dejtonskog sporazuma, Lajčak ističe da je potrebno suočiti se s prošlošću na sveobuhvatan način, prenosi RTCG.

Region Zapadnog Balkana od krucijalne je važnosti za stabilnost, bezbednost i slobodu Evrope i zadatak EU je da pomogne kako bi se prevazišlo nasleđe i poteškoće rata u BiH, rekao je komesar za proširenje Oliver Varhelji, pred Odborom za spoljne poslove Evropskog parlamenta, povodom 25 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

“Bosna i Hercegovina aplicirala je za članstvo u EU 2016. god i došlo je vreme da se krene od Dejtona do Brisela”, kaže Varhelji.

Na tom putu, kako naglašava, neophodno je da Sarajevo ispuni 14 kriterijuma koji su ustanovljeni prošle godine, poručujući da je spreman da radi sa BiH kako bi ta zemlja postala kandidat već naredne godine. Specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan i dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak istakao je da je Dejtonski sprazum stavio tačku na najkrvaviji rat u Evropi nakon Drugog svetskog rata.

“Vreme je da pogledamo napred. Izazovi sa kojima se suočavamo neće se sami resiti, već zahtevaju napore međunarodne zajednice ali i lokalnih politicara”, istakao je Lajčak.

Lajčak kaže i da region predstavlja geostrateški interes za druge svetske sile strane koje žele “zadovoljno da popune prazinu drugih” i da se, kako naglašava, sve to desava dok EU nastoji da se izbori sa posledicama pandemije.

Govoreći o regionu, Lajčak je podsjetio da Zapadni Balkan obuhvata teritoriju manju od Rumunije, ali i na Čerčilove reči da je to “regija koja proizvodi više istorije nego što može da konzumira”.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime