Foto: RTRS

– Svaki mi je dao svoje viđenje. Јa sam ih ohrabrivao da koriste priliku za približavanje BiH prema EU i formiranju Savjeta ministara. Siguran sam da bi to doprinijelo unutrašnjem konsenzusu – rekao je Lajčak.

Navodeći da nije suviše optimista, on je izrazio uvjerenje da ima prostora da se pronađe formula za domaće aktere.

– Neću da prognoziram, ali tražimo rješenje u kojem nema gubitnika, ali da je pobjednik BiH – rekao je Lajčak za N1.

On je istakao da je iznenađen reagovanjima dijela javnosti u BiH na njegov sastanak sa Dodikom i Čovićem u Bratislavi.

– Kao bivši visoki predstavnik u stalnom sam kontaktu sa čelnicima u regionu. Ako je iko htio da me pita zašto smo se sastali, svi imaju moj broj telefona – rekao je Lajčak i dodao da se neće nikome izvinjavati za sastanak u Bratislavi.

Lajčak je istakao da je spreman da razgovara i sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem.

– Ko god želi da se vidi sa mnom, ja to prihvatam. Јa sam konkretan koliko želim da budem. Želim pomoći formiranju institucija BiH i ne radim ni protiv koga u BiH. Sve ove insinuacije ili paranoidne ideje nemaju veze sa stvarnošću -poručio je Lajčak.

On je dodao da sa Dodikom i Čovićem nije bilo razgovora o mogućnosti da se SDA stavi po strani prilikom formiranja vlasti.

– To je apsolutna zabluda, nismo pričali o takvim stvarima. Јa nikada u to ne bih ulazio, to je odgovornost političkih predstavnika. Јa ne igram taj tip igara, želim da budem jasan – rekao je bivši visoki predstavnik u BiH.