Miroslav Lajčak (Foto:Tanjug / AP)

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova, Miroslav Lajčak, rekao je u subotu, 9. jula, da su između dve zemlje spremna tri ili četiri sporazuma i da očekuje da će oni uskoro biti finalizovani.

Tokom 15. Foruma u Dubrovniku pohvalio je dve strane za mesečne sastanke na nivou glavnih pregovarača i dodao da postoji i dogovor da se sastanci održe na najvišem nivou, prenosi agencija Beta.

Lajčak je takođe ocenio da je proces dijaloga dve države najstrateškiji proces u regionu.

Kosovo i Srbija usaglasili su se 21. juna da usvoje Mapu puta za implementaciju energetskih sporazuma u okviru Briselskog dijaloga, što je bio prvi dogovor koje su strane postigle od kada Miroslav Lajčak vodi dijalog o normalizaciji odnosa dve zemlje.

Prema rečima Lajčaka, dva hitna pitanja su otpočinjanje pregovora za prijem Albanije i Severne Makedonije u Evropsku uniju, kao i pitanje bezviznog režima za Kosovo.

Naglasio je da je došlo vreme da Evropska unija vrati kredibilitet proširenju i da partneri ozbiljno rade svoj posao vezan za reforme.

Lajčak rekao je da EU mora da završi nedovršeni posao kada je reč o integraciji Zapadnog Balkana.

U objavi na Tviteru, Lajčak je rekao da je rat u Ukrajini sve promenio i da je proširenje EU ponovo pretvorio u političko pitanje.

“Dugo smo bili samozadovoljni. Ovo se više ne može nastaviti. Moramo da završimo naš nedovršeni posao kada je reč o integraciji Zapadnog Balkana”, napisao je.

https://twitter.com/MiroslavLajcak/status/1545783223719952386?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1545783223719952386%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.slobodnaevropa.org%2Fa%2Flajcak-kosovo-srbija-sporazumi%2F31936237.html

Na Forumu učestvuje i ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala.

Dubrovnik Forum je mesto gde se sastaju brojni visoki evropski zvaničnici kako bi razgovarali o mnogim aktuelnim spoljnopolitičkim i privrednim temama.

Ove godine u centru dvodnevne konferencije je ruska invazija na Ukrajinu. Dubrovnik Forum 2022. je organizovan pod sloganom “Potraga za ravnotežom u poremećenom svijetu”.