Foto: EPA/ PHOTO BELGA OLIVIER MATTHYS

Kutiljero je tokom rata u BiH bio izaslanik Ujedinjenih nacija za ljudska prava u zemljama bivše Jugoslavije. Bio je antropolog, pesnik i pisac.

Kutiljero je, zajedno sa lordom Piterom Karingtonom 1992. godine predložio mirovni plan za rešavanje krize u BiH poznat kao „Kutiljerov plan“. Plan je propao, a predviđao je mirnu podelu Bosne na bošnjačku, srpsku i hrvatsku teritoriju, što je predsednik RS Radovan Karadžić prihvatio.

Prema tom planu, BiH je trebalo da postane decentralizovana država u kojoj bi svi kantoni bili podeljeni prema nacionalnom ključu. Međutim, posle sastanka s američkim ambasadorom u Jugoslaviji Vorenom Zimermanom 28. marta 1992, Alija Izetbegović je odbacio „Kutiljerov plan“.

Kutiljero je u decembru 2015. u Hagu bio svedok odbrane Ratka Mladića. Pred sudom je izjavio da su sve zaraćene strane u BiH lagale, ali srpska najmanje. Optužio je Sjedinjene Države da su ubedile Aliju Izetbegovića da odbije mirovni sporazum, koji je srpska strana navodno želela da potpiše.

„Ovaj čovek je Srbiji uvek čuvao leđa“, „Umro veliki prijatelj Srba“ – neki su od naslova koje su srpski mediji objavili na vest o smrti Kutiljera.