Film će biti prikazan u glavnom programu, van konkurencije, a premijera će biti održana u sali “Perla” sa početkom u 19.30 časova.

U festivalskom katalogu Kusturica je naveo da “svojim životnim putem i ličnim primjerom Hose Muhika uliva nadu da je dostizanje ideala moguće”.

“NJegova ljubav prema životu i prirodi je srž njegove ideologije. Ovaj film sam napravio impresioniran njegovom ličnošću i radom, u slavu utopije i vrline, tužan što nisam imao takvog predsjednika”, istakao je Kusturica.

Srpski reditelj je više od dvije godine snimao dokumentarac o Hoseu Pepeu Muhiki, kojeg su često nazivali “najsiromašnijim predsjednikom na svijetu”.

Kusturica je ranije rekao da ima posebnu viziju svijeta koja je povezana s ljudima kojima se divi odmalena – od Čea Gevare do Fidela Kastra.

“Budući da ni sa jednim od njih ne mogu učiniti ništa, obojica su pokojni, kada sam čuo za čovjeka koji je bio predsjednik a još vozi traktor i sam popravlja kuću, rekao sam – ‘To je moj čovjek’. I nisam pogriješio”, rekao je Kusturica.

Filmski festival u Veneciji otvoren je sinoć projekcijom filma “Prvi čovjek” američkog reditelja Damijena Čazela.

Na ovogodišnjem 75. Festivalu za prestižnu nagradu “Zlatni lav” takmičiće se 21 ostvarenje.

Tokom Festivala, koji će trajati do 8. septembra, biće prikazani filmovi režisera iz zemalja Sredozemlja, ali i Bliskog istoka