Povelju je uručio načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević, koji je zahvalio Kusturici za doprinos koji je dao za razvoj opštine Višegrad u svim segmentima.

On je dodao da je danas sa Kusturicom razgovarao, između ostalog, o banjskom turizmu, s ciljem proširenja tih kapaciteta, te izrazio uvjerenje da će u narednih nekoliko godina biti realizovan projekat banjskog grada.

Kusturica je rekao da mu je zadovoljstvo i čast da primi ovo priznanje, te naglasio da je danas dobila novu formu inicijalna ideja da se opština preseli u Andrićgrad i da on postane centar kulturnih dešavanja, ne samo u Višegradu nego i u Republici Srpskoj.

Kusturica i Đurević (Foto: SRNA)

Kusturica i Đurević (Foto: SRNA)

Govoreći o projektu banjskog grada, Kusturica je rekao da je to ideja koja trajno rješava sve nesporazume.

“Ideja dovođenja tople vode ili njenog pronalaženje ne bi ugrijala samo živote Višegrađana, nego dovela i do tržišnog aspekta koji bi produžio njegov život, koji je ljeti vrlo intezivan, a zimi bi, kad dođu prve magle, oživio i učinio vidljivijim taj grad”, naveo je Kusturica

Prema njegovim riječima, ne postoji grad u svijetu koji je posvećen Nobelovcu i piscu, niti postoji ovako lijep most koji je povratno djelovao na literaturu.

Sastanku koji je održan u opštini Višegrad prisustvovali su narodni poslanik Pero Petrović i direktor Andrićgrada Anđela Rajović.