“Plaše se da im Zahar poremeti “inače stabilnu situaciju u BiH”. Pošto im pred kućnim vratima bleje migranti, dobili su zadatak iz istog izvora koji je zabranio ulazak Prilepinu da na nesrećnim izbjeglicama sa Bliskog istoka vježbaju zadaću iz humanizma i soroševske renesanse promjene evropske krvi”, rekao je Kusturica.

On kaže da im smeta pisac romana “Obitelj”, jednog od najvećih romana moderne evropske književnosti koji je dobio i Andrićevu nagradu i koji je “Mikelanđelovska metafora o stradanju ruskog naroda u vremenu boljševizma”.

Kusturica je naglasio da je zabrana ulaska Prilepinu u BiH ozbiljno upozorenje predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

“Ta naredba je zla namjera nepismene fukare koja je oduvjek mrzila kulturu, a najviše rusku i koja upravo vježba silu nad književnikom. Daj Bože da ne ode i dalje”, upozorio je Kusturica.

U Banjaluci je sinoć trebalo da bude održano književno veče ruskog pisca Zahara Prilepina, ali mu je u četvrtak, 23. avgusta, na ulazu u BiH zabranjen ulazak zbog navodnih bezbjednosnih razloga.

Ovu naredbu donijela je Obavještajno-bezbjednosna agencija 26. marta, a u obrazloženju rješenja, koje je u posjedu Srne, navodi se da bi boravak Prilepina na teritoriji BiH predstavljao “prijetnju bezbjednosti BiH, javnom poretku ili međunarodnim odnosima BiH”.

Ambasada Ruske Federacije izrazila je zabrinutost i duboko razočarenje zbog zabrane ulaska u BiH Prilepinu i navela da se obratila Ministarstvu inostranih poslova BiH za razjašnjenje.