– Ne da banja bude sedam kilometara od centra, nego da i centar grada obiluje toplom vodom. Zbog uspjeha svih nas zajedno, a protiv tih pojedinačnih istupa, da budemo bogatiji, jači i na svaki način bolje sinhronizovani – poručio je Kusturica na tribini SNSD-a u Višegradu povodom najavljenog referenduma za opoziv načelnika, koji će biti održan u nedjelju 12. juna.

On je naglasio da je ideja o Andrićgradu nastala prije 11 godina, rodila se kao revolt zbog zanemarivanja ideje o veličini Ive Andrića u Srbiji i Republici Srpskoj.

– Počeli smo ogromnim panoima, a onda smo napravili najbučniju premijeru početka radova gdje nije bilo dovoljno da se čuju bageri, buldožeri, nego je koncertni ansambl Radio-televizije Srbije stigao i zajedno sa bagerima svirao poznati evropsku pjesmu Karminu Buranu. Ko je mogao da zamisli da će jedan grad da objedini sve istorijske, umjetničke elemente koji su provejavali kroz evropsku i kroz druge kulture – istakao je Kusturica.

On je zahvalio što je Republiku Srpsku poveo čovjek čiji su jezik i misao u skladu i da je Andrićgrad najkompleksniji izraz njegove teme u kojoj želi sve najbolje sa svima, ali ne dozvoljava da njegovo “ne bude ono što jeste, odnosno ono što je naše”.

Tribini su prisustvovali predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, potpredsjednica stranke Željka Cvijanović, porparol SNSD-a Radovan Kovačević, sportista Nemanja Majdov.

Tribina je održana u prepunoj dvorani u Višegradu kojoj su stranačko rukovodstvo okupljeni dočekali burnim apaluzom podrške.