Kusturica je na konferenciji za novinare u Beogradu, uoči projekcije njegovog filma “Pepe, jedan uzvišeni život na Festu, istakao da je bivši urugvajski predsjednik Hose Muhika uradio pametnu stvar kada je učinio “ustupke soroševskoj Americi”, koja mu je zauzvrat dozvolila da razvija ekonomiju.

– Djeluje kao da je imao čarobni štapić, ali Amerikancima nije stalo do krava, nego do nafte. To je njegova srećna okolnost. Da ima naftu, to bi Јenkiji uzeli pod svoje, posebno poslije Sirije, koju su izgubili, i Iraka, koji polako gube, a on je uspio da napravi uspješan politički kompromis u korist naroda – rekao je Kusturica.

Muhika je, dodao je Kusturica, priznao gej brakove, legalizovao upotrebu marihuane u svrhu liječenja i tim “političkim manevrima kupio Amerikance” i doveo do povećanja stope privrednog rasta, a smanjio siromaštvo sa 22 na sedam odsto, prenose beogradski mediji.

– U Urugvaju je na najbolji način učinjen spoj socijalizma i kapitalizma – ocijenio je Kusturica.

On je istakao da je istorija Srbije potpuno drugačija i da je “najviše trpjela zbog činjenice da su obavještajne službe i sa Istoka i Zapada, uglavnom sa Zapada, presijecale njen progres”.

– Naša istorija nema taj latinski zanos, antiimperijalistički. Teško se može pronaći stabilan period u našoj istoriji, a i mi smo na putu napravili kuću, dok je njihova kuća izvan magistralnog puta –  ocijenio je Kusturica, izdvojivši blaženopočivšeg patrijarha Pavla kao jedini uzor koji se može uporediti sa Muhikom.

Kusturica je istakao da se Muhika žrtvovao za svoju naciju, a potekao je iz ulične borbe za tu vlast.

– U zatvoru je proveo 13 godina i jedno vrijeme je živio u jami, razgovarajući s mravima. Izašao je iz zatvora kada je pala hunta i nastavio da se bavi politikom na isti način, ali nije imao oružje u ruci. Sadio je cvijeće i volio svoju ženu. On je svetac s puškom – rekao je Kusturica.

Proslavljeni reditelj primjećuje da u Latinskoj Americi sada SAD obnavljaju državne udare, a Urugvaj “još nije na jelovniku”.

Govoreći o Festu, Kusturica kaže da je ovaj festival početkom sedamdesetih godina za njega bio prvi susret sa svjetskom kinematografijom.

Kusturica će od septembra u Mongoliji snimati film “Bijeli oblak Džingis-kana”.