Home Kultura KUSTURICA SE VRAĆA NA LIDO Počinje 75. festival u Veneciji, a ovo...

KUSTURICA SE VRAĆA NA LIDO Počinje 75. festival u Veneciji, a ovo je KOMPLETNA NAJAVA

298

Dve godine posle premijere filma “Na mlečnom putu” u takmičarskoj selekciji, naš reditelj će, van konkurencije ali u glavnom programu, predstaviti dokumentarac o bivšem urugvajskom “najsiromašnijem predsedniku na svetu” Pepeu Muhiki.

“El Pepe – Una vida suprema” imaće premijeru 2. septembra u 19.30 sati u sali “Perla” i potom još pet projekcija. “Održavanje utopije zahteva suštinsku promenu svesti. Svojim životnim putem i ličnim primerom Hose Muhika uliva nadu da je dostizanje ideala moguće. Njegova ljubav prema životu i prirodi je srž njegove ideologije. Ovaj film sam napravio impresioniran njegovom ličnošću i radom, u slavu utopije i vrline, tužan što nisam imao takvog predsednika”, poručio je Kusturica u katalogu festivala.

U glavnom takmičarskom programu 21 ostvarenje iz 11 zemalja konkuriše za Zlatnog lava. Selektor Antonio Barbera nazvao je takmičarski program “onakvim kakav se desi jednom u deceniji”. Čast da otvori festival – koju su proteklih godina dobijali potonji oskarovci “Gravitacija”, “Čovek ptica” i “La La Land” – sada je dodeljena “Prvom čoveku”, priči o Nilu Armstrongu koji je ponovo spojio glumca Rajana Goslinga i reditelja Dejmijena Šazela.

Sem Šazela, za glavne nagrade takmičiće se još 20 reditelja, među njima Majk Li, Pol Gringras, braća Koen, Džulijan Šnabel, Laslo Nemeš, Jorgos Lantimos…

Alfonso Kuaron (I ja tebi kevu, Gravitacija) donosi film “Roma”, prvi koji je snimio na maternjem jeziku u rodnom Meksiku od 2001. godine. “Roma” je, navodno, vizuelno revolucionarni spektakl, crno-bela počast Meksiku rediteljeve mladosti.

Grčki autor Jorgos Lantimos (Ubistvo svetog jelena, Jastog) donosi kraljevsku komediju “Miljenica”, nonšalatnu analizu  života engleske kraljice Ane (1702-1707) sa Emom Stoun, Rejčel Vajs i Olivijom Kolman.

Najnovije ostvarenje Itana i Džoela Koena“Balada o Basteru Skragsu”, počeo život kao TV serija, ali se na kraju pretvorio u film. Reč je o vesternu u kojem igraju Tim Blejk Nelson, Zoi Kazan, Lijam Nison i Tom Vejts.
Još jedan nezavisni američki autor, Rik Alverson, donosi “Planinu”, priču zasnovanu na životu dr Voltera Frimana, oca lobotomije. On se u filmu zove dr Volas Fajns i tumači ga Džef Golblum. Friman je bio pionir ovog metoda šok terapije u psihijatriji, a najčuveniji pacijent bila mu je Rouzmari Kenedi, sestra američkog predsednika, koju je ta procedura onesposobila za čitav život. “Planina” se dešava 1954. kada mladića (Taj Šeridan), siroče od detinjstva, uzima dr Fajns pod svoje.
Slikar-reditelj, Amerikanac Džulijan Šnabel (Baskijat), režirao je priču o Vinsentu van Gogu i njegovom drugovanju sa Polom Gogenom u Arlu. U filmu “Na vratima večnosti” igraju Vilem Dafo, Oskar Ajzak, Mads Mikelsen i Rupert Frend.
Britansko ostrvo zastupaće Majk Li dramom “Piterlo” o masakru iz 1819. sa Maksinom Pik i Rorijem Kinirom u glavnim ulogama i Pol Gringrasdokudramom “22. jul”, bolnom dramatizacijom terorističkih napada Andresa Brejvika iz 2011. u Norveškoj, viđenih očima preživelih.

Luka Gvadanjino, Italijan koji je prošle godine mnoge raznežio gej romansom “Zovi me svojim imenom” (AKA Skrivena ljubav), sada donosi “Suspiriju”, rimejk horora Darija Arđenta iz 1977. sa Tildom Svinton i Dakotom Džonson, smeštenog u uglednu baletsku kompaniju.

Prvi film Mađara Lasla Nemeša nakon što je osvojio Oskara za strani film za “Šaulovog sina”, takođe će se nadmetati za Zlatnog lava. Reč je o ostvarenju “Sumrak” o mladoj devojci koja sazreva tokom Prvog svetskog rata u Budimpešti.

Još jedan oskarovac za strani film, Nemac Florijan Henkel fon Donersmark(Životi drugih), dolazi na Lido sa filmom “Delo bez autora” o nemačkom umetniku Kurtu Barnertu koji je pobegao iz Istočne u Zapadnu Nemačku ali ga traume iz detinjstva pod nacistima i režimom NDR i dalje progone.

Australijanka Dženifer Kent (Babaduk), jedina rediteljka u glavnom takmičarskom programu, snimila je gotsku dramu “Slavuj” o mladoj osuđenici u Tasmaniji 1825. koja, uz pomoć Aborinidžina tragača, kreće u osvetu vojniku što joj je ubio porodicu.

Ešling Franciosi u filmu FOTO: © KASIA LADZCUK, NIGHTINGALE PICTURES / PROMO
Ešling Franciosi u filmu “Slavuj”

Nekoliko francuskih reditelja odabralo je Italiju umesto Kana. Olivije Asajas(Oblaci nad Sils Marijom, Lični kupac) udružio se opet sa Žilijet Binoš za “Dvostruke živote”, priču smeštenu u svet izdavaštva u kojem urednik i autor ne mogu da se izbore sa krizom srednjih godina, svojim suprugama i industrijom koja se menja.

Žilijet Binoš i Gijom Kane u filmu FOTO: PROMO
Žilijet Binoš i Gijom Kane u filmu “Dvostruki životi”

Žak Odijar (Prorok, Rđa i kost, Dipan) snimio je svoj prvi film na engleskom, “Braća Sisters”, mračni vestern prema istoimenom romanu Patrika de Vita u kojem Džon Si Rajli i Hoakin Finiks igraju dva ozloglašena brata, Ilaja i Čarlija Sistersa.

David Olofen (Daleko od ljudi) predstaviće “Bliske neprijatelje” o prijateljima iz detinjstva koji završavaju na suprotnim stranama: jedan kao lopov, drugi kao policajac.

Iz Argentine dolazi film “Optužena” Gonsala Tobala, o studentkinji Dolores umešanoj u ubistvo najbolje prijateljice. Ona biva jedina osumnjičena za zločin koji privlači ogromnu pažnju javnosti. Dok se sprema za suđenje, njeni roditelji rade sve što mogu da odbrane ćerku: angažovanje najboljih advokata nije dovoljno, oni kontrolišu kako izgleda, šta radi, šta jede, sa kim se viđa… Kako tenzije rastu dok se suđenje približava, unutar familije na površinu izbijaju tajne i sumnje, a Dolores čitavu strategiju dovodi u opasnost.

Sem Luke Gvadanjina, još dva italijanska autora su u takmičarskom programu: Mario Martone i Roberto Minervini.
Mario Martone predstavlja “Kapri revoluciju” smeštenu u 1914, kada se Italija sprema da uđe u I svetski rat a zajednica mladih umetnika sa severa Evrope doseljava se na ruralno ostrvo Kapri, raj za disidente i nekomformiste iz celog sveta, među kojima je i Maksim Gorki.

Roberto Minervini snimio je dokumentarac “Šta ćeš da radiš kada svet počne da gori?” o zajednici crnaca na američkom Jugu tokom leta 2017, kada je serija brutalnih ubistava Afro-amerikanaca prodrmala celu zemlju.

FOTO: PROMO

Japanski autor Šinj’a Cukamoto treći put se takmiči za Zlatnog lava. Ovoga puta filmom epohe “Ubijanje” o sinu seljaka iz sredine 19. veka koji želi da postane samuraj.

FOTO: PROMO

Meksički autor Karlos Rejgadas (Posle mraka svetlost) debituje u Veneciji filmom “Naše vreme”, pričom o porodici u Meksiku koja gaji bikove za koridu i suočava se sa nevoljama kada se žena iz kuće zaljubi u trenera konja.

Natali Portman i Džud Lo igraju u “Glasu svetlosti”, svedočanstvu o dramatičnom uspehu pop zvezde u periodu od skoro dve decenije. Reditelj i scenarista je Brejdi Korbet.

Nagrade za životno delo ove godine će biti uručene britanskoj glumici Vanesi Redgrejv i kanadskom reditelju Dejvidu Kronenbergu.
Festival se zatvara 8. septembra dodelom nagrada. Predsednik žirija je meksički reditelj Giljermo del Toro, a ostali članovi su: tajvanska glumica i rediteljka Silvija Čang, danska glumica Trine Dirholm, francuska glumica i rediteljka Nikol Garsija, italijanski reditelj Paolo Đenoveze, poljska rediteljka Malgožata Šumovska, novozelandski reditelj Taika Vaititi, austrijski glumac Kristof Valc i engleska glumica Naomi Vots.

Još dve srpske produkcije na festivalu
U pratećim programima 75. Venecijanskog festivala naći će se i kratki igrani film “Strano telo” Dušana Zorića (Program Horizonti) i dugometražni igrani “Ti imaš noć” scenariste i reditelja Ivana Salatića (Nedelja kritike), rađen u produkciji sa Crnom Gorom.

75. VENECIJA – TAKMIČARSKI PROGRAM

1. Optužena (Acusada/The Accused), r. Gonsalo Toba, Arg/Mek
2. 22. jul (22 July), Pol Gringras, Nor/Isla
3. Na vratima večnosti (At Eternity’s Gate), Džulijan Šnabel, SAD/FRa
4. Balada o Basteru Skragsu (The Ballad of Buster Scruggs), Džoel i Itan Koen, SAD
5. Kapri revolucija (Capri-Revolution), Mario Martone, Ita/Fra
6. Bliski neprijatelji (Frères ennemis /Close Enemies), David Olofen, Fra/Bel
7. Miljenica (The Favourite), Jorgos Lantimos, VB/Irs/SAD
8. Prvi čovek (First Man), Dejmijen Šazel, SAD
9. Ubijanje (Zan/Killing), Šinja Cukamoto, Japan
10. Planina (The Mountain), Rik Alverson, SAD
11. Naše vreme (Nuestro tiempo/), Karlos Rejgadas, Mek/Fra/Nem
12. Delo bez autora (Werk ohne Autor/Never Look Away), Florijan Henkel fon Donersmark, Nemačka
13. Slavuj (The Nightingale), Dženifer Kent, Australija
14. Dvostruki životi (Doubles vies/Non-Fiction), Olivije Asajas, Francuska
15. Piterlo (Peterloo), Majk Li, VB/SAD
16. Roma, Alfonso Kuaron, Meksiko
17. Braća Sisters (The Sisters Brothers), Žak Odijar, Fra/Bel/Rum
18. Sumrak (Napszállta/Sunset), Laslo Nemeš, Mađ/Fra
19. Suspirija (Suspiria), Luka Gvadanjino, Italija
20. Glas svetlosti (Vox Lux), Brejdi Korbet, SAD
21. Šta ćeš da radiš dok svet gori? (What You Gonna Do When the World’s on Fire?), Roberto Minervini, Ita/SAD/Fra