Foto: SRNA

“Ta vatra je, u stvari, histerija koju smo mi preživjeli devedesetih godina /prošlog vijeka/ kada je postojala jedna vrsta antisrpskog ludila koje je vladalo u Evropi i koje se sada nastavlja kroz ideju antiruske fobije”, rekao je Kusturica novinarima prije predavanja u Andrićevom institutu, čije je direktor.

Prema njegovim riječima, između toga stoji jedan čovjek “sa jedne strane svojim djelom govori o jednoj potpunoj iščašenoj literaturi koja nema veze sa istoričnošću i sa sociološkim prilikama, nego je intimna, a sa druge strane imamo čovjeka koji je prošetao Srbijom i BiH i htio da se uvjeri o čemu se tu radi kad se tolika buka oko nas diže”.

Kusturica je istakao da je Handke “ustanovio falsifikate na terenu, pa su svi povjerovali da njemu nikada neće doći Nobelova nagrada”.

“I onda se to desilo i eksplodiralo u tim krugovima koji za sebe tvrde da nisu ideološki nego se bore za pravdu, a u suštini to je duboko podijeljeno društvo koje je sa njihove strane više nego ideologija”, dodao je Kusturica.

Večerašnje predavanje nosi naziv “Peter Handke – apostol istine”.