“Čuo sam da je ministar odbrane Ruske Federacije iznio ideju da se izgradi najveći pravoslavni hram ikada. Mogu reći da je to odlična ideja, zato što je vjera kod nas uvijek bila tajna veza između ljudi, to je bio temelj naše kulture i civilizacije”, rekao je Kusturica.

On je zahvalio ministru Šojguu za ideju, navodeći da će učestvovati u toj akciji, prenijela je ruska agencija Tas.

Šojgu je ranije saopštio ideju da bude izgrađen glavni hram ruskih Oružanih snaga u čast Vaznesenja Hristovog i već je dao prvi prilog u specijalno formiran dobrotvorni fond “Vaskresenje”, dok je ideju blagoslovio Njegova svetost patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril.

Izgradnja će biti finansirana isključivo dobrovoljnim prilozima iz ličnih sredstava vojnika, članova njihovih porodica, kao i svih građana i organizacija, koje to žele.

Hramovni kompleks biće podignut na teritoriji Vojno-patriotskog parka kulture i odmora “Patriot”, izgrađenog 2015. godine u Podmoskovlju.

Tas javlja da Kusturica namjerava da izgradi kuću na obali rijeke Angare u Rusiji, te da je to saopštio na video-snimku objavljenim juče na “Instagram” stranici ruskog pijaniste Denisa Macujeva, na čiji poziv je doputovao u Irkutsk na muzički festival “Zvijezde na Bajkalu”.

“Ispunio nam se san – maestro Kusturica nam je stigao na Bajkal. Ono što se desilo juče jeste snažna potvrda da je maestro naš čovjek, čovjek-morž, toliko mu se dopala naša sibirska banja da je skakao /u rijeku/ sedam puta”, naveo je Macujev.

“Stvar nije samo u tome da sam se sedam puta kupao u Angari, nego i u tome što želim da ovdje izgradim kuću”, rekao je Kusturica.

Srpski režiser je visoko ocijenio festival “Zvijezde na Bajkalu”, dodajući da je ova smotra okupila “mnogo talentovanih ljudi”.

“Neću zaboraviti osjećaj kada sam bio kod tebe u tvom poznatom naselju /Drvengradu/ i kada sam svhatio da smo veoma slični, zato što ti, takođe, veoma voliš svoju zemlju, veoma voliš svoj narod, veoma voliš mlade, koji ti tamo dolaze i kojima daješ mogućnosti da nastupe na sceni, otkrivaš nove umjetnike”, rekao je Macujev Kusturici.

Međunarodni muzički festival akademske muzike “Zvijezde na Bajkalu”, koji je počeo 1. septembra, završen je sinoć koncertom Kusturičine grupe “No smoking orkestra” na obali Angare.

Irkutske vlasti ocijenile su da je ovaj koncert bio vrhunac programa “Zvijezde na Bajkalu”.

Festival “Zvijezde na Bajkalu”, 13. po redu, trajao je u Irkutsku od 1. do 12. septembra, a održano je 20 koncerata i jedan spektakl, dok je u programu učestvovao oko 400 izvođača.

Festival, koji je postao brend sibirskog regiona, otvorila su tri koncerta Nacionalnog filharmonijskog orkestra Rusije.