– Pošto to nije naše zašto nam ga otimaju? Gubimo postrojenja, struju koju smo mi proizvodili. Imamo situaciju gdje oni imaju lične karte, granice, carine, taj posao je odavno obavljen, ali postoji i Rezolucija 1244 i nada da vlast neće priznati Kosovo i dati im stolicu u UN – dodao je Kusturica.

Srbija je u 20. vijeku i ranije počela da reaguje, kaže Kusturica i dodaje da smo poslije ustanka usvojili trobojku i tada proizveli – Prvu srpsku revoluciju.

– Dvjesta godina kasnije, mi jedini imamo trobojku i ostajemo vjerni prazničenju onoga iz Francuske revolucije – sloboda, jednakost, bratstvo. Prva država na Balkanu je Srbija i nisu džabe dolazili Hrvati da se dive toj državi, jer nisu imali svoju. Zašto bismo mi zaboravili svoju istoriju, ne da je koristimo protiv nekoga, nego da je znamo – kaže Kusturica.

Kusturica smatra i da su Srbima, Rusi uvijek bili saveznici, što ne znači da su uvijek i bili prijatelji.

– 1876. kada je oslobođena Srbija, nama je došlo hiljadu Rusa koji su nam pomogli. Savezništvo zapadnjaka se u Prvom svjetskom ratu pokazalo kao teško, kada nam je bio potreban kredit Britanci su nas ucijenili davanjem Makedonije Bugarima, onda je Klemanso shvatio da je trebalo probiti Solunski front. Rusi su nam uvijek bili saveznici, što ne znači da su nam uvijek bili prijatelji – navodi Kusturica.

Nikad nisam bio protiv Zapada, naglašava Kusturica, i dodaje, da na Mokroj gori pokušava da primijeni sve ono što je tamo naučio.

– Važno je biti svoj, a ta cijena je visoka, ovo što ja kažem nema političku dimenziju nego istorijsku – istakao je Kusturica, prenosi In4s.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime